Kokoomus jäi keskustan varjoon – Vapaavuori nakertaa Orpon arvovaltaa

Pääkirjoitus

Keskusta ja kokoomus paistattelivat viikonvaihteessa politiikan keskiössä. Kummankin puolueen jäsenistön ennakko-odotukset olivat puoluekokouksen alla kovat.

Keskustaväki toiveet hyvähenkisestä ja eheyttävästä kokouksesta täyttyivät vähintäänkin odotetusti. Puoluekokousedustajat lähtivät Sotkamosta kotimatkalle hyvillä mielin ja tarmoa täynnä.

Suurimman puolueen aseman säilyttäminen tuntuu keskustalaisilta henkisesti helpommalta haasteelta kuin vielä ennen kokousta.

Repiviä henkilövaaleja ei keskustan kokouksessa tällä kertaa nähty. Puolueen varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerivaalissa mukana olleet ehdokkaat kehuivat kilvan porukan hyvää yhteishenkeä.

Hyvä henki näkyi ja kuului myös käytäväpuheissa. Kun tähän päälle lisää vielä median varsin myötäsukainen suhtautuminen keskustan kokoukseen, ei voi olla väärin puhua onnistuneesta viikonvaihteesta.

Kokoomuksen puoluekokousta väritti puolueen sisäinen sote-kiista. Sen keskiössä olivat puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kokoomukselle asetelma, jossa puolueen puheenjohtajalle sataa kovaa kritiikkiä omien joukoista, ei ole kovin tavanomainen.

Aikaisemmin muut puolueet katselivat kateellisina sivusta kokoomuksen yhtenäistä menoa. Puolueen sisäiset ristiriidat käytiin läpi neljän seinän sisällä. Poliittisia irti-ottoja ei nähty eikä siedetty.

Nyt tilanne on muuttunut täysin. Pandoran lippaan avasi Orpo itse haastamalla kaksi vuotta sitten silloisen puheenjohtajan Alexander Stubbin Lahdessa. Puolueen vahva perinne, että istuvaa puheenjohtajaa ei haasteta, murtui kertarysäyksellä.

Lahden episodin jälkeen kokoomuksen puheenjohtajan auktoriteetin kyseenalaistaminen ei ole ollut niin tuomittavaa kuin aikaisemmin.

Puheenjohtaja Petteri Orpon arvovalta punnitaan eduskunnan sote-äänestyksessä. Jos Orpo onnistuu pitämään kokoomuksen rivit suorina ankarasta sisäisestä kritiikistä huolimatta, hänen asemansa kokoomuksen puheenjohtajana on erittäin vahva.

Orpon ja kokoomuksen sisäinen tilanne kuvastaa hyvin, kuinka nopeasti poliittinen ilmapiiri voi muuttua. Vielä puoli vuotta sitten kokoomuksen voittoa ja Orpon valintaa seuraavaksi pääministeriksi pidettiin itsestäänselvyytenä. Nyt tilanne ei ole enää yhtä ruusuinen.

Orpo ja Vapaavuori vakuuttelivat kokoomuksen puoluekokouksessa, että asiat riitelevät, ei miehet. Näin kuuluukin tehdä. Päivänselvää kuitenkin on, että Vapaavuoren kritiikki tuntuu Orposta vastenmieliseltä.

Juuri tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Vapaavuori on omalla toiminnallaan ajamassa itseään samanlaiseen asemaan kuin Paavo Väyrynen keskustassa. Luottamusta on vaikea rakentaa, jos itse tietää kaikki asiat paremmin kuin kukaan muu.