Keskustan linja kaipaa kirkastamista

Pääkirjoitus

Marraskuussa tehdyt puoluegallupit ovat olleet murheellista luettavaa hallituspuolueille. Lähes kaikki hallitusvastuussa olevat puolueet ovat menettäneet kannatustaan eduskuntavaalien jälkeen.

Eniten suosiotaan on menettänyt pääministeripuolue SDP. Sen kannatus on tullut vaalien jälkeen reippaasti alas.

Keskustan kannatus on Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa (HS 27.11.) alle 12 prosenttia.

Uutta nousua tavoittelevalle puolueelle se on pettymys. Lukema on niin heikko, että sitä ei pääse karkuun millään selityksillä.

Puoluemittausten yhteinen juoni löytyy perussuomalaisten reippaasti kasvaneesta kannatuksesta. Puolue on lyhyessä ajassa kasvattanut merkittävästi suosiotaan kansalaisten keskuudessa.

Perussuomalaisten maahanmuutto- ja ilmastovastainen viesti on osunut otolliseen maaperään. Puolueen ulostulot – olipa kysymys mistä tahansa aiheesta – ovat kääntyneet tavalla taikka toisella näiden kahden teeman ympärille.

Perussuomalaisten viesti on selkeä: Suomi pelastuu, kun rajat laitetaan kiinni ja ilmastonmuutokselle viitataan kintaalla.

Sanoma on yksinkertainen ja ymmärrettävä – juuri sellainen, kuten politiikassa pitää olla. Gallupien valossa monet kansalaiset näyttävät uskovan vankasti perussuomalaisten tarjoamaan totuuteen, vaikka tutkimukset eivät tue tätä näkemystä.

Perussuomalaisia vaihtoehtoiseen totuuteen perustuva politiikkaa ei vaivaa, jos ja kun kannatus nousee tällaisella vauhdilla.

Keskustan on löydettävä omaleimainen ja tunnistettava tapa tehdä politiikkaa.

Keskustan alhainen kannatus harmittaa puolueväkeä. Kovasta yrityksestä huolimatta tulosta ei ole syntynyt toivotulla tavalla.

Puolueen kannattajien ei kannata lamaantua tuoreista kannatusluvuista. On syytä muistaa, että uuden nousun rakentaminen ei tapahdu hetkessä eikä yksittäisillä poliittisilla tempauksilla.

Tosiasioita ei kannata kuitenkaan työntää pöydän alle. Kannatuksen nostaminen on vaikeaa, jos kansalaiset ja äänestäjät eivät pysty hahmottamaan, mitä ja kenen asioita keskusta ajaa hallituksessa ja eduskunnassa.

Keskustan on löydettävä omaleimainen ja tunnistettava tapa tehdä politiikkaa. Linjan on oltava niin kirkas, että se avautuu myös tavallisille suomalaisille. Hallituspuolueena oman linjan löytäminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista.