Keskusta lähtee vaaliputkeen haastajana
Seuraavan kahdeksantoista kuukauden aikana Suomessa järjestetään neljät vaalit. Vaaliputki koettelee sekä äänestäjien että puolueiden turnauskestävyyttä.
Ensimmäisenä ovat vuorossa presidentinvaalit, joiden ensimmäinen kierros järjestetään jo runsaan kolmen viikon kuluttua 28. tammikuuta ja toinen kierros tarvittaessa kaksi viikkoa myöhemmin 11. helmikuuta.
Presidentinvaalien jälkeen puolueita työllistävät historian ensimmäiset maakuntavaalit, jotka järjestetään lokakuussa. Lyhyen joulutauon jälkeen alkaakin sitten kampanjointi huhtikuussa 2019 pidettäviin eduskuntavaaleihin.
Puolentoista vuoden vaaliputki päättyy Euroopan parlamentin vaaleihin, jotka järjestetään touko-kesäkuussa 2019.
Vaalien lähestyessä niin puolueet kuin tiedotusvälineetkin kiinnittävät entistä tarkemmin huomiota kannatusmittauksiin.
Viime viikolla julkistettu Ylen mittaus kertoo, että vaaliputkeen sukelletaan varsin mielenkiintoisista asetelmista.
Kolme suurinta puoluetta mahtuivat Ylen gallupissa kahden prosenttiyksikön sisälle.
Kokoomuksen kannatus oli pudonnut 19,8 prosenttiin. Keskusta ja SDP olivat tasoissa 17,8 prosentin kannatuksella. Vihreiden kannatus oli vakiintunut 14 prosentin tasolle. Kokoomuksen lisäksi myös SDP:n kannatus notkahti joulukuussa. Keskustalle mitattiin taas hienoista nousua syksyn alakulon jälkeen.
Joulukuun muutokset olivat varsin merkittäviä. Kokoomus repi syksyllä jo lähes kuuden prosenttiyksikön eron keskustaan, joka putosi pahimmillaan jopa neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Nyt keskusta oli jo jaetulla kakkostilalla kahden prosenttiyksikön päässä kokoomuksesta.
Myös hyvien talousuutisten pitäisi kaiken järjen mukaan näkyä ennen pitkää pääministeripuolueen kannatuksessa.
Yhdestä mittauksesta ei tietenkään voi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Keskustan kannalta näkymät ovat kuitenkin rohkaisevia.
Ylen mittauksen perusteella äänestäjät arvostivat sitä, että hallitus korjasi keskustan vaatimuksesta kiistellyn valinnanvapauslain pykäliä järkevämmiksi juuri ennen joulua.
Luottamus voi vahvistua entisestään, kun sote-uudistus viedään hallitusti maaliin kesälomiin mennessä.
Myös hyvien talousuutisten pitäisi kaiken järjen mukaan näkyä ennen pitkää pääministeripuolueen kannatuksessa.
Vastaavasti opposition pelitila käy sitä ahtaammaksi, mitä nopeammin työpaikkojen määrä kasvaa ja työttömyys vähenee. SDP:n notkahdus kertoo siitä, että kaiken vastustaminen ei riitä kasvattamaan kannatusta oppositiossakaan.
Keskusta lähtee vaaliputkeen vahvana haastajana. Tämä rooli onkin sopinut puolueelle aina paremmin kuin ennakkosuosikin asema.