Keskusta jatkaa Suomen kunnostamista

Pääkirjoitus

Keskusta julkisti lauantaina ohjelmansa seuraavalle vaalikaudelle. Puolue lupaa äänestäjille ”Suomen arvoisia tekoja”.

Ero neljän vuoden takaiseen ohjelmaan on selvä. Puolue lupasi silloin laittaa Suomen kuntoon eikä jakanut avokätisiä lupauksia äänestäjille.

Puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi lauantaina tilanteesta huhtikuussa 2015. Valtiovarainministeriön virkamiehet esittelivät hänelle vaalien jälkeen jopa seitsemän miljardin euron leikkauslistoja.

Noin suuriin leikkauksiin ei lähdetty. Hallitus ajoi sitkeästi läpi sopimuksen, jolla palautettiin Suomen viennin kilpailukyky. Talous ja työllisyys lähtivät nousuun ja valtion velkaantuminen saatiin pysähtymään.

Juha Sipilän hallituksen onnistumisen ansiosta keskusta uskaltaa ehdottaa nyt monia konkreettisia parannuksia kansalaisten palveluihin ja tulonsiirtoihin.

Puheenjohtaja Sipilä esitti lauantaina muun muassa sadan euron korotusta takuueläkkeeseen, 650 poliisin lisäystä ja tuhannen uuden opettajan palkkaamista erityisesti oppisopimuskoulutukseen.

Lisäksi keskusta on valmis lisäämään lakiin sitovan hoitajamitoituksen vanhusten hoitolaitoksiin. Tämäkin tarkoittaa käytännössä tuhansien uusien hoitajien palkkaamista.

Juha Sipilän hallituksen onnistumisen ansiosta keskusta uskaltaa ehdottaa nyt monia konkreettisia parannuksia kansalaisten palveluihin ja tulonsiirtoihin.

Sipilän mukaan nämä uudistukset voidaan rahoittaa paranevan työllisyyden kautta. Työllisyysasteen nousu yhdellä prosenttiyksiköllä kasvattaa valtion kassaa jo reilulla miljardilla eurolla.

Iltalehti ja Uusi Suomi höystivät keskustan vaalistarttia julkaisemalla lauantaina kyselyn, jonka mukaan keskustan päättäjät toivovat useita puheenjohtajaehdokkaita vuoden 2020 puoluekokoukseen. Kyselyyn oli vastannut noin 150 puoluevaltuuston jäsentä, piiripäättäjää ja kansanedustajaa.

Toivottujen johtajaehdokkaiden kärjessä olivat kyselyn mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Tätä tulosta ei voi pitää erityisen suurena yllätyksenä. Keskustan johtoon on usein ennenkin noustu ministeriryhmän, puoluejohdon tai eduskuntaryhmän johdon tehtävistä.

Juha Sipilän kausi keskustan johdossa päättyy varmasti jonakin päivänä. Joku muu ottaa ennemmin tai myöhemmin vastuun keskustan johtamisesta.

Seuraavat kymmenen viikkoa keskustalaisten kannattaa kuitenkin keskittyä vain ja ainoastaan vaalityöhön.