Hyvälle talouskehitykselle ei näy loppua – julkisuudessa vahva talouskasvu näyttäytyy tarkoin varjeltuna salaisuutena
Suomen talous- ja työllisyysnäkymät näyttävät valoisilta. Myönteinen kehitys koskee tällä kertaa koko maata.
Työ- ja elinkeinoministeriön Alueelliset kehitysnäkymät –raportin perusteella näkymät ovat erityisen hyvät Lapissa, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.
Positiivista on myös se, että kasvu ei ole yhden tukijalan varassa, vaan se on jakautunut monille eri aloille.
Samanaikaisesti työttömien määrä on vähentynyt vuodessa noin 54 000 henkilöllä. Vahvan talouskehityksen myötä myös nuorten ja pitkäaikaistyöttömien määrä on kääntynyt laskuun.
Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri vahvistaa tätä käsitystä. Elinkeinoelämän suhdanteet ovat parantuneet entisestään kesän ja syksyn aikana.
Teollisuuden ja rakentamisen rinnalla myös palvelualan tilanne on kirkastumassa.
Hallitukselle talous- ja työllisyysuutiset ovat mukavaa luettavaa.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi Suomenmaan Puheenvuoro –palstalla (27.10), että ”usko suomalaiseen työhön ja tuotantoon on palautunut”. Samalla yrityksen luottamus omaan tulevaisuuteen on lisääntynyt.
Ministeri Lintilän mukaan kilpailukykysopimus ja hallituksen muut toimenpiteet talouden sekä työllisyyden parantamiseksi purevat nyt täydellä teholla.
Kilpailukyvyn parantuminen näkyy erityisesti viennin kasvuna.
Tuskin talous olisi lähtenyt kasvuun, jos hallitus olisi odottanut tumput suorina uutta nousua.
Hyvät talous- ja työllisyysuutiset ovat yllättäneet kaikki talousviisaat ja ennustuslaitokset. Lintilän arvioon, että kasvun taustalla on hallituksen tekemät toimet, on helppoa yhtyä.
Tuskin talous olisi lähtenyt kasvuun, jos hallitus olisi odottanut tumput suorina uutta nousua.
Hallituksen rohkeiden, osin ikävien päätösten palkintona Suomessa on työtä tarjolla yhä useammille.
Jatkossa ongelmaksi on tulossa jopa työvoimapula, kun työpaikkojen ja työntekijöiden tarpeet eivät kohtaa. Tästä on jo merkkejä ilmassa.
EK:n suhdannebarometrin mukaan rekrytointivaikeudet ovat lisääntyneet monilla aloilla. Ongelmat ovat pahimpia rakentamis- ja palvelualalla.
Hyvästä talouskasvusta ja työllisyyskehityksestä ei ole juuri hallitusta kiitelty. Myönteinen kehitys on ohitettu monelta osin olankohautuksella.
Moniin muihin vähäpätöisimpiin ongelmiin julkisuudessa on poltettu ruutia ja energiaa monin verroin enemmän. Näihin kaikkiin hallitus tuntuu sentään olevan syyllinen.
Ei se kuuluisa illallinenkaan tullut Manulle ilman ponnisteluja. Joku sen illallisen valmisti ja tarjoili pöytään. Tämä sama pätee myös nykyiseen talous- ja työllisyyskehitykseen.