Hillary Clinton haluaa yhdistää amerikkalaisia
Yhdysvaltain demokraatit tekivät viime torstaina historiaa nimeämällä ensimmäisenä naisena Hillary Clintonin presidenttiehdokkaakseen.
Clinton muistuttikin päivän historiallisuudesta tunnin kestäneessä linjapuheessaan. Hän ei kuitenkaan tehnyt naiskortista tärkeintä vaaliteemaansa. Sen sijaan hän pyrki rakentamaan selkeän vaaliasetelman suhteessa Donald Trumpiin, jonka republikaanit nimesivät ehdokkaakseen edellisellä viikolla.
Clinton syytti Trumpia vihan lietsomisesta ja kansakunnan repimisestä kahtia. Hän lupasi omasta puolestaan yhteistyötä yli puoluerajojen. Puheen punaisena lankana voi pitää ajatusta, että amerikkalaiset ovat vahvoja vain yhdessä.
Clinton varoitti amerikkalaisia uskomasta Trumpia, joka sanoi omassa linjapuheessaan kykenevänsä yksin ratkaisemaan Yhdysvaltain ongelmat.
Yhteistyön lupaus on vahva viesti niille republikaaneille, joita Trumpin rääväsuinen populismi kauhistuttaa. Monet tunnetut republikaanit ovat ilmoittaneet tukevansa näissä vaaleissa Clintonia. Joukossa on useita entisten republikaanipresidenttien avustajia.
Toisaalta Clinton yritti padota perinteisen, enimmäkseen miespuolisen teollisuustyöväestön vuotoa Trumpin leiriin. Hän lupasi käynnistää välittömästi valintansa jälkeen massiivisen investointiohjelman kotimaisten työpaikkojen luomiseksi ja korosti mm. amerikkalaisen autoteollisuuden menestystä.
Oman puolueensa yhtenäisyyttä Clinton rakensi ottamalla ohjelmaansa useita esivaalikilpailijansa Bernie Sandersin ehdotuksia. Niihin kuului mm. vaatimus rahankäytön suitsimisesta Yhdysvaltain politiikassa ja ehdotus koulutustien tasoittamisesta myös vähemmän varakkaiden perheiden lapsille.
Yhdysvaltain puoluejärjestelmä on tyystin erilainen Suomeen verrattuna, joten ideologisten erojen ja yhtäläisyyksien hakeminen on hieman keinotekoista.
Tällä varauksella Clintonin puhe sisälsi myös alkiolaisia painotuksia. Esimerkiksi sopii hänen tiivistyksensä yksilön ja yhteiskunnan vastuista. Clintonin mukaan ”todellisen edistyksen aikaansaaminen vaatii sekä sydänten että lakien muutosta”.
Clintonin puhe sisälsi myös alkiolaisia painotuksia.
Amerikkalaiseen politiikkaan kuuluu myös uskonnon näkyvä rooli. Tässäkin Clinton teki pesäeroa muslimipeloilla ratsastavaan Trumpiin vetoamalla omasta metodistiperinnöstään nousevaan eettiseen ohjeeseen:
”Tee kaikkea hyvää mitä voit tehdä, kaikille ihmisille, joille voit sitä tehdä, kaikin mahdollisin tavoin ja niin kauan kuin suinkin voit.”