Demokratia toimii sittenkin
Yhdysvaltain presidentinvaalit eivät ole erityistä mainosta demokratialle.
Ennätyksellisen likainen vaalikampanja ja räikeä kahtiajako lisäävät kyllä shown katsojalukuja myös ulkopuolisessa maailmassa mutta ei uskoa politiikkaan.
Maailman yksinvaltiaat ja puolidemokraattiset hallitsijat naureskelevat partoihinsa ja kyselevät arvostelijoiltaan, että tätäkö te haluatte.
Ainoana supervaltana esiintyvä USA on maailmanpoliisin roolissaan joutunut muutoinkin tuottamaan pettymyksiä niille jotka demokratiaunelmissaan katsovat suureen länteen.
Tuoreesta takaiskusta eli arabikevään konkurssista lankeaa varjo presidentti Barack Obaman ja pahaksi onneksi myös demokraattisia perusarvoja näkyvästi edustavan seuraajaehdokkaan Hillary Clintonin päälle.
Clinton oli Obaman ensimmäisen kauden ulkoministeri, mutta jättäytyi sen jälkeen sivuun valmistautuakseen tulevaan presidentinvaaliin.
Maailman yksinvaltiaat ja puolidemokraattiset hallitsijat naureskelevat partoihinsa ja kyselevät arvostelijoiltaan, että tätäkö te haluatte.
Obama sai Irakin sotkun perintönä onnettomalta edeltäjältään George W. Bushilta. Siitä eroon pääseminen ei onnistunut toivotulla tavalla.
Irak jäi sotaisten voimien taistelukentäksi, ja sekasorrosta sikisi absoluuttista pahaa edustava Isis-järjestö.
Arabikevät alkoi Tunisiasta, joka on jäänyt ainoaksi maaksi, jossa uudistusprosessi jotenkin toteutui.
Egypti on palannut hallittuun yksinvaltaan. Libya ja Jemen ovat kaaoksessa. Syyria elää pitkittyneessä katastrofissa.
Arabikevät ei ole amerikkalainen projekti, mutta USA ajautui osavastuuseen siitä, kun demokratiaa janoavat kansanliikkeet kohdistivat katseensa sen johtamaan länteen.
Länsi rohkaisi kapinallisia mutta vältteli joutumista osapuoleksi arabimaita uhkaaviin sisällissotiin. Kun demokratian liekki ei syttynyt kunnolla missään, käteen jäi kaaos.
Hillary Clinton on nyt joutunut vastaamaan erityisesti sotilaallisesta iskusta Libyaan, joka johti amerikkalaisten diplomaattien menetyksiin, eikä edes mitään ratkaisua syntynyt.
Demokratiaan pitää kuitenkin uskoa.
Diktatuuri korjaa virheitään lisäämällä diktatuuria. Puolidemokratia kiristää kansalaisten demokraattisia oikeuksia.
Demokratiassakin on ratkaisu ongelmiin: lisää ja parempaa demokratiaa.