Budjetti vauhdittaa työpaikkojen luomista
Juha Sipilän hallituksen toinen budjetti valmistui tiiviiden neuvottelujen jälkeen torstai-iltana. Talousarvion pääasiaksi nousivat työpaikkojen luomista vauhdittavat toimet.
Työllisyyspaketista tuli erittäin vahva ottaen huomioon budjetin ahtaat raamit.
Työpaikkojen luomista vauhditetaan muun muassa lisäämällä asuntorakentamista. Lisäksi töihin hakeutumista kannustetaan monilla toimenpiteillä.
Työtön voi jatkossa hakeutua osa-aikaiseen tai pätkätyöhön ilman pelkoa työttömyyskorvausten maksun viivästymisestä. Jokainen työtön haastatellaan kolmen kuukauden välein. Näin pyritään varmistamaan, että kukaan ei pääse unohtumaan kortistoon ilman yritystäkään löytää työtä tai koulutusta.
Myös päivähoitomaksujen korotuksen peruutus madaltaa töihin menon kynnystä, koska hallitus toteuttaa alkuperäiseen suunnitelmaan sisältyneet pienituloisten maksukevennykset.
Eräät työllisyyspaketin osat menevät vielä pika-aikataululla kolmikantaiseen valmisteluun. Näihin kuuluvat muun muassa ansioturvan uudistaminen työn vastaanottamisen kannustamiseksi sekä ehdotus palkkaa täydentävästä tuesta pitkäaikaistyöttömille.
Julkisuudessa on tulkittu, että hallitus olisi näin lukinnut ratkaisevat osat työllisyyspaketista kolmikannan taakse. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä kolmikantavalmisteluun menee vain pieni osa toimenpiteistä.
Työllisyyspaketista tuli erittäin vahva ottaen huomioon budjetin ahtaat raamit.
Paketin merkittävimmistä toimista on itse asiassa päätetty jo aiemmin ja ne pannaan nyt toimeen budjetissa. Toimenpiteiden lista on vaikuttava:
Vanhemmuuden kustannuksia tasataan kertakorvauksella äidin työnantajalle, pienyritysten arvonlisävero muutetaan maksuperusteiseksi, kotitalousvähennystä parannetaan, yritysten sukupolvenvaihdoksia helpotetaan keventämällä perintö- ja lahjaveroa, verotukseen luodaan erityinen yrittäjävähennys ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään sadalla päivällä.
Lisäksi pannaan toimeen työ- ja elinkeinoministeriön viime keväänä esittämä yrittäjyys- ja työllisyyspaketti.
Kilpailukykysopimuksen mukaisesti työn verotusta kevennetään 515 miljoonalla eurolla. Tämä varmistui perjantaina, kun kuntapuolen palkansaajat pääsivät lopulta hallituksen kanssa yksimielisyyteen budjetin numeroista.
Sipilän hallitus on tähän asti kyennyt varsin yhtenäiseen työskentelyyn. Tässä budjettiriihessä palattiin sen verran vanhaan kulttuuriin, että kannatusongelmista kärsivien kokoomuksen ja perussuomalaisten piti saada budjettiin omat puumerkkinsä.
Kokoomuksen merkki oli päivähoitomaksujen korotusten peruutus ja perussuomalaiset saivat Lex Lindströmin, jolla pitkään työttömänä olleet kuusikymppiset pääsevät eläkkeelle.
Keskustan puumerkiksi on luettu maatalouden 50 miljoonan euron kriisipaketti. Sen laatimisesta päätettiin kuitenkin jo viime keväänä, ja sen tarpeesta olivat kaikki hallituspuolueet yksimielisiä ainakin viime kevään traktorimarssin aikoihin.
Keskustan ja pääministeri Juha Sipilän tehtäväksi budjettiriihessä jäikin sen vahtiminen, että budjetti edistää mahdollisimman tehokkaasti hallituksen tärkeintä tavoitetta, työllisyyden parantamista.