Älä ammu byrokratian purkajaa
Turhaa byrokratiaa ja turhia säännöksiä vastustavat kaikki puolueet – osa innokkaammin, osa vähemmän innokkaammin. Tätä työtä on ollut helppo tukea, sillä valtaosa kansalaisista suhtautuu lämpimästi normien purkamiseen.
Vastustamalla ylimääräistä sääntelyä ja huonoja normeja puolueet eivät menetä ääniä – pikemminkin päinvastoin.
Byrokratiaa ei poisteta pelkillä juhlapuheilla. Jotta asiat olisivat paremmin, päättäjien on pystyttävä siirtymään vaalipuheista tekoihin.
Keskusta aloitti norminpurkutalkoot kolme vuotta sitten. Puolue on sen jälkeen kannustanut kansalaisia aktiivisesti ilmiantamaan huonoja ja turhia sääntöjä. Tämä työ jatkuu.
Keskusta keräsi kansalaispalautteen pohjalta kaksi vuotta sitten ensimmäiset 101 ehdotusta. Osa näistä korjausehdotuksista on tähän päivään mennessä ehditty jo korjata.
Normien purkaminen oli myös puolueen yksi keskeisistä vaalilupauksista kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Luontevaksi jatkoksi keskustan eduskuntaryhmä julkaisi viime viikolla 202 uutta keinoa turhan sääntelyn keventämiseksi. Samalla puolue ehdotti byrokratiatalkoiden laajentamista myös Euroopan unioniin.
Tähän mennessä keskusta on esittänyt yhteensä 303 erilaista korjausideaa. Niiden perimmäisenä tavoitteena on kansalaisten arjen helpottaminen, yritystoiminnan sujuvoittaminen, työllistämisen keventäminen ja maatalousbyrokratian kitkeminen.
Normien purkaminen Suomessa tai EU:ssa ei saa eikä tarvitse olla yhden puolueen tehtävä.
Keskustan aktiivisuus sääntely-Suomen purkutalkoissa ei ole herättänyt muissa puolueissa pelkästään myönteisiä ajatuksia. Kokoomus ilkkui keskustalle sosiaalisessa mediassa heti listan julkaisemisen jälkeen, että ”20 normia purettuna on parempi kuin 200 listattuna”.
Kokoomuksen temppu hallituskumppania kohtaan oli halpamainen. Puolueen julkitulo kertoo tässä yhteydessä tosin enemmän sen julkaisijasta kuin kritiikin kohteesta.
Sattumaa tai ei, kokoomusta lähellä olevan ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen on myös teilannut keskustan byrokratiatalkoot. Hänen mukaansa purkamisehdotukset ovat huonoja, kunnianhimottomia ja keskittyvät liiaksi maatalouteen.
Normien purkamista kohtaan esitetty kritiikki on varmasti aiheellista – ainakin osittain. Byrokratia on niin vaikea taiteenlaji, että sen kaikkia vaikutuksia on lähes mahdotonta arvioida etukäteen.
Toisaalta on hyvä muistaa, että politiikassa mikään ei ole helpompaa kuin ampua alas muiden tuottamia ideoita. Jos tähän on tahtoa, niin sopivat perustelut löytyvät kyllä kivuttomasti.
Normien purkaminen Suomessa tai EU:ssa ei saa eikä tarvitse olla yhden puolueen tehtävä. Hyviä ideoita kaivataan kansalaisten elämän helpottamiseksi, ei politiikan tekemiseen.