Yhdistysten kalliit pankkipalvelut estävät pian kansalaistoiminnan
Pienten yhdistysten pankkiasiointi on liian kallista. Tämä on palaute, jota olemme keskustan Helsingin piirissä saaneet jäsenyhdistyksiltämme nyt useamman vuoden ajan, viimeksi piirimme syyskokouksessa viikko takaperin.
Kokousväki peräsi piirijärjestöltä ja puolueelta toimia pankkipalveluiden hinnoittelun selvittämiseksi ja sen vaikuttamiseksi, että pankkipalvelujen hintaan saataisiin kohtuutta. Moni jäsenyhdistys kertoo, että suuri osa vuoden aikana kerätyistä tuloista menee pankkipalveluiden kiinteisiin kuukausimenoihin eli vain siihen, että pankkitili on olemassa.
Monessa yhdistyksessä rahaa liikkuu vain muutamina kalenterikuukausina, jolloin yhdistys järjestää omia tilaisuuksia tai saa jäsenmaksupalautuksia. Vaikka rahavirrat eivät olisi suuria, on pankkitili yhdistyksen perustoiminnan yksi kivijaloista.
Lisäksi olisi tarvetta pohtia muita ratkaisukeinoja, mikäli pankit eivät ole valmiita muuttamaan hinnoitteluaan pienempien yhdistysten osalta.
Ratkaisu ei ainakaan ole se, että yhdistyksen pankkitilin voisi siirtää yksityishenkilön hallinnoiman henkilökohtaisen asiakkuuden alle, vaikka tili olisikin tarkoitettu pelkästään yhdistyksen käyttöön. Tätä on selvitetty, eikä se ole ymmärtääksemme mahdollista.
Tilannetta, jossa yhdistysten kalliit pankkipalvelut aiheuttavat yhdistyksissä huolta, voidaan jo kuvata ilmiöksi. Kyse ei ole vain keskustalaisista jäsenyhdistyksistä vaan se koskettaa kaikkia pieniä yhdistyksiä niiden toimialasta riippumatta.
Esimerkiksi Kuluttajaliitto on lausunut peruspankkipalvelu- ja luottolainsäädännön muutostarpeita koskien keväällä 2023, että pankkipalveluiden hinnoittelussa yrityksille ja yhteisöille on parantamisen tarvetta. Lausunnossaan Kuluttajaliitto toteaa:
”Pienten yhdistysten pankkiasiointi on liian kallista eikä toimintaa voida luonteensa ja koon puolesta verrata yritysten toimintaan. Siten ei ole nähdäksemme perusteltua, että järjestöillä on samat hinnat kuin yrityksillä. Nähdäksemme myös järjestöillä tulisi olla automaattinen oikeus perustason pankkipalveluihin kohtuullisin hinnoin. Tämä tukisi järjestökentän toimintamahdollisuuksia. Aktiivinen kansalaisyhteiskunta on tärkeä osa demokratiaa ja sitä tulee tukea.”
Esimerkkinä yhden piirin jäsenyhdistyksen pankkikulut ovat vuodessa noin 120 euroa.
Olisiko pankkien nyt hyvä aika uudelleenarvioida palveluhintoja ja pienten yhdistysten pankkipalveluja? Pankkien tuloskunto on hyvä korkojen nousun myötä. Olisiko tässä hyvä vastaan tulemisen paikka?
Yhdistysten näkökulmasta tilanne on kriittinen ja asialle pitää tehdä nyt jotain.