Noora Juvonen:

Helsingin Keskusta valmistautuu eduskuntavaaleihin

Blogi

Alle vuoden kuluttua, huhtikuussa 2023 järjestetään eduskuntavaalit. Viime vuoden kuntavaalien ja tammikuun aluevaalien jälkeen mitataan jälleen puolueiden kesken, mitkä tavoitteet suomalaiset ottavat omakseen maamme kehittämiseksi ja ihmisten arjen parantamiseksi.

Alle vuoden kuluttua valitaan ne 200 edustajaa, jotka saavat luottamuksen edustaa ja päättää demokraattisen tasavaltamme, Suomen kehityskulusta seuraavat neljä vuotta kansanedustajan roolissa.

Viimeiset kuukaudet ja sitä edeltävä globaali pandemia ovat osoittaneet, että maallamme on osaavat kansanedustajat, jotka elävät ajassa ja toimivat tiukoissa paikoissa yhtenäisesti Suomen ja suomalaisten parasta ajatellen. Olemmeko edes osanneet arvostaa kansanedustajiemme valtavaa määrää työtä ja sen mukana tulevaa vastuuta viime vuosina riittävästi?

Helsingin Keskusta kuten kaikki muutkin keskustan piirit valmistautuvat jo hyvää vauhtia tuleviin vaaleihin. Suunnitelmat tarkentuvat, analyysejä tehdään. Samalla on elettävä ajassa ja tunnistettava se, että vaaleihin on samalla lyhyt ja pitkä matka. Mitä tahansa voi vielä tapahtua ennen ensi kevättä.

Parhaillaan kysytään ehdokkaita ja tehdään työtä sen eteen, että myöhemmin tarkentuva lopullinen ehdokasjoukko pääsee hyvän tuen saattelemana tekemään omaa henkilökohtaista vaalityötään.

Helsingin Keskusta asettaa ehdolle 22 eduskuntavaaliehdokasta. Valittavien edustajien määrä vaihtelee vaalipiirin väestönmäärän mukaan. Helsingin vaalipiiri on Suomen toiseksi suurin heti Uudenmaan jälkeen.

Helsingin Keskusta päätti vuosikokouksessaan, että eduskuntavaaliehdokkaita nimetään syyskuussa järjestettävässä ylimääräisessä piirin kokouksessa. Samalla annettiin mandaatti piirihallitukselle tehdä tarvittaessa päätöksiä yksittäisistä ehdokkaista piirin yleisten kokousten välillä.

Piirijohto ja helsinkiläiset keskustalaiset tekevät työtä ehdokasasettelun eteen. Yhteyttä Helsingin Keskustaan näissä asioissa saa ottaa ja viestiä eduskuntavaaleista jakaa eteenpäin.

Ehdokkuus eduskuntavaaleissa on äärimmäisen arvokas asia. Se on myös hyvin henkilökohtainen valinta.

Ehdokkaat ja ehdokkuutta pohtivat tarvitsevat aikaa päätöksen tekemiseen ja omien poliittisten tavoitteidensa jalostamiseen ja kirkastamiseen. Kannatusta ehdokkuusaikomukselle on hyvä testata lähipiirissä.

Monia pohdituttaa ehdokkuuden julkisuus, joka on sekin ymmärrettävää. Ehdokkuutta punnitaan suhteessa omaan työhön, nykyiseen asemaan ja urahaaveisiin.

Ehdokkaat tarvitsevat tukea ja verkostoja, joita tarjoaa tällä hetkellä erityisesti puolueen valtakunnallinen ehdokaskoulutus. Tätä työtä luotsaa keskustan vaalikoordinaattori Juha Iso-Aho.

Koulutus on suunnattu niin ehdokkuuttaan pohtiville, kuin jo ehdokkaiksi lupautuneille. Koulutus on avoin myös ehdokkaiden tärkeimmille tukihenkilöille.

Tässä muutoksen ajassa, jota elämme Euroopassa, eduskuntavaalit tuntuvat entistäkin tärkeämmiltä ja arvokkaammilta. Toivon, että osaamme arvostaa mahdollisuutta käydä vapaat vaalit ja ymmärrämme myös oikeutemme ja velvollisuutemme kansalaisina hyödyntää tätä oikeutta äänestämällä.

Suhtautukaamme tarvittavalla vakavuudella ja nöyryydellä siihen, että Suomessa lähtökohtaisesti kuka vain taustastaan ja varallisuudestaan riippumatta voi asettua ehdolle vaaleissa. Samalla vaatikaamme valittavilta ehdokkailta, että he ovat luottamuksemme arvoisia.

Helsingin Keskustan tavoitteet eduskuntavaaleissa tarkentuvat syksyn aikana yhteistyössä jäsenistön ja ehdokkaiden kanssa. Keskusta päättää eduskuntavaaliohjelman päätavoitteista 10.-12.6. järjestettävässä puoluekokouksessa Lappeenrannassa.

Noora Juvonen Kirjoittaja on Helsingin keskustan toiminnanjohtaja.