Robottiauto korvaa Pollen

Pakina

Agraaripiireissä tiedetään, että ennen vanhaan Polle tai mikä ruunan nimi nyt olikaan, oppi vakioreitit.

Isonjaon myötä palstat saattoivat olla hajallaan ympäri kylää. Kun laittoi heinähäkin hevosen perään ja sanoi että suurniitylle, niin sai vaikka nukkua matkan. Hevonen tiesi.

Jos isännälle kävi tuiki tärkeällä valjaidenhankintamatkalla markkinoilla niin että naapurikylän miehet juottivat puoliväkisin viinaa, niin hevonen toi isännän kotiin.

Olihan tapaamista juhlistettava kun ei oltu tavattu sitten rippikoulun tai sotahommien.

Hyvä hevonen osasi laittaa korvatkin myötätunnosta luimuun, koska emännillä oli jo silloin tapana pitää markkinoilta palaavalle hyvinkin seikkaperäinen raittiuspuhe.

Nykyisin on vähemmän markkinoita, mutta kännipäisten palaajien määrä ei ole ainakaan vähentynyt. Eivätkä ojennuspuheet.

Vaan Tampereeltapa kuuluu hurjia. Kehittelevät siellä robottiautoja, vaikka eivät ole tätä ennen keksineet kuin mustanmakkaran ja manserockin. Ja Ransun, onnea, 40 vuotta käsi pyllyssä.

Ei ehdi nääs nääs sanoa kun jo tulee robottiauto, joka osaa parkkeerata sillä aikaa, kun kuljettaja menee kauppaan.

Varmaankin robottiauto oppii reitit samalla lailla kuin Polle aikanaan.

Etukäteen jo naurattaa, kun äijä nousee autosta torin laidassa ja painaa robottiautolle pysäköintikäskyn. Lähtevät siitä sitten rouvan kanssa ruokakauppaan.

Mutta kas, kun tulee ruokakaupasta, niin auto ei olekaan kaupan parkissa. Onko joku varastanut sen? Ei ole, vaan robottiauto on opitusti parkkeerannut itsensä keskeiselle paikalle Alkon eteen.

Äijä punottaen selittelee, että jokin säätövirhe, lastentauteja. Kotiin päästyä emäntä tarkistaa autotallista kumisaappaan varret ja löytää molemmat pullot.

Ilmankos on muka ollutkin niin kurkku kipeä, että koko huusholli on haissut pastilleille. Hajulukko!

Yhtään en haluaisi mennä toiseen vaihtoehtoon.

Voihan käydä niinkin, että eurooppalaisuudesta on omaksuttu ainakin rakastajattaren pito. Niin no, eurooppalaisuutta ja eurooppalaisuutta, johan sekin on osattu Niskavuoressa.

Kuitenkin, vaikka on antanut käskyn parkkeerata uimahallin parkkiin, niin uimasta tullessa auto on impilinnana tunnetun naisten kerrostalon pihaparkissa. Siitä kärähtää.

Ilmaisu ”autopalo” saa uuden merkityksen.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen