Sote-uudistus vaarantaa nuorten työpajat

Mielipide

Kunnallisten työpajojen toimintaa on vuosien saatossa kehitetty muun muassa erilaisten oppimisympäristöjen muodossa, jotta asiakkaat voidaan huomioida asiakaslähtöisesti ja jokaiselle nuorelle voidaan rakentaa oma yksilöllinen oppimispolku.

Tämä kaikki on vaatinut taloudellisten resurssien lisäksi myös työntekijöiden kouluttamista ja moniammatillisen yhteistyön kehittämistä. 

Hallitusohjelmaan on kirjattu: ”Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vahvistetaan.”

Hallitusohjelman kirjauksesta huolimatta olemme toistamiseen tilanteessa, että mikäli sote-uudistus toteutuu esitetyn mukaisesti, niin vaarana on, että kunnalliset työpajat eivät saa enää tuottaa sote-maakunnan järjestämisvastuulla olevia palveluja esim. kuntouttavaa työtoimintaa. 

Pienten kuntien näkökulmasta tilanne olisi aivan päälaellaan.

Pahimmillaan asiakkaat eivät saisi palvelua ja monet työpajat menettäisivät järkevät toimintaedellytykset. Valtakunnallisesti kunnallisesta työpajatoiminnasta katoaisi noin 50 prosenttia asiakkaista. 

Olen aivan varma, että tuleva maakunta ei osta palvelua, joka on huono ja kaiken lisäksi kallis. Tämän vuoksi lainsäädännöllä ei pidä sulkea pois toimivia vaihtoehtoja, vaan maakunnalle pitää antaa aito mahdollisuus valita mistä he ostavat tarvittavat palvelut. 

Mielestäni meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla hyödyntämättä jo olemassa olevia resursseja. Isossa uudistuksessa tämä on pieni asia, joka on helppo korjata tässä vaiheessa, monen työpajan ja monen nuoren kohdalla kysymys on kohtalonhetkistä!

Petteri Salmijärvi

Salla

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen