EU:n elpymispaketin kritisointi ei ole EU:n vastaista öyhötystä

Mielipide

Olen seurannut huolissani viime aikojen keskustelun suuntaa liittyen Euroopan unioniin ja nyt hyväksyttyyn elpymispakettiin.

Kuinka voi olla mahdollista, että politiikan kenttä jakautuu näin vahvasti kahteen leiriin? Jos vastustat pakettia, olet perussuomalainen tai heidän aisankannattajansa. Tai jos puollat sitä, niin olet automaattisesti kiilusilmäinen EU-federalisti.

Tämä EU:n elpymispaketti oli minulle periaatteellinen asia, ja äänestys siitä oli Suomen itsenäisyyden ajan suurimpia ja tulee vaikuttamaan EU:n kehitykseen. Minä, eikä varmasti kukaan meistä halua velkaunionia tai liittovaltiota. 

EU-keskustelu ja EU:n elpymispaketti eivät ei ole kuitenkaan näin mustavalkoisia asioita ja on myös julkisen keskustelun kannalta huolestuttavaa, jos kaikki kriittiset keskustalaiset, kokoomuslaiset ja kristillisdemokraatit leimataan heti perussuomalaisiksi tämän seurauksena.

Olen myös huolestunut siitä, että vasemmistoliiton kriittinen siipi on hiljennetty. EU-kriittisyys ei ole eikä saa olla vain perussuomalaisten yksinoikeus vaan koen sen olevan osa myös omaa puoluettani keskustaa.

Puolue ei ole terve ja toimiva jos sinne mahtuu vain yhtä mielipidettä. Puolueisiin pitää kuulua vastakkaisia mielipiteitä ja ne ovat kaikki arvokkaita. Ne herättelevät puolueita sisäiseen dialogiin. 

Äänestin elpymispakettia vastaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vastustaisin Euroopan unionia. Päinvastoin EU on meille tärkeä kumppani. Tarvitsemme tätä rauhan ja vakauden liittoa Euroopassa. Minä haluan yhteistyön ja kumppanuuden liiton. Sellaisen jäseneksi Suomi liittyi 90-luvulla. 

Tällaiset rahansiirtopaketit pitää ymmärtää pitää erillään EU-keskustelusta. Unionia tulee kehittää niin, että se on jatkossakin itsenäisten valtioiden liitto ja jokainen valtio vastaa omasta taloudestaan.  

Tämä äänestyskäyttäytymiseni ei ollut vastalause omaa eduskuntaryhmääni kohtaan.

Ymmärrän kauniin ajatuksen elvytyspaketin taustalla. Toin esille keskustalaista kriittistä EU-linjaa.

Pidän mielestäni tärkeänä, että kaikkien ääntä kuullaan ja se tuodaan esille. Sitä ääntä, jota monet maan hiljaiset ja tavalliset kansalaiset edustavat.

Tuomas Kettunen

Keskustan kansanedustaja