Ei vihasta laulujoutsenta kohtaan vaan rakkaudesta luonnon monimuotoisuuteen

Mielipide

Suomen Keskusta r.p. hyväksyi Lappeenrannan puoluekokouksessa kaksi aloitetta, jotka käsittelivät laulujoutsenkannan sääntelyä. Aloitteet tekivät Pyhäjärven Keskustanuoret ja Oulun Keskusta.

Aloitteissa itsessään sekä puoluekokouksen vastauksissa perusteltiin hyvin selkeästi, että laulujoutsenen metsästyksen aloittamisessa on kyse ennen kaikkea kannanhoidollisesta metsästyksestä. Kannanhoidollista metsästystä on myös kansalliseläimemme karhun metsästys.

Laaja-alaista laulujoutsenien lahtaamista sukupuuton partaalle keskusta ei kannata. Tämä ymmärretään helposti väärin. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että Suomessa vuodesta 1934 alkaen rauhoitetun lajin metsästämisestä on tullut vuosikymmenten saatossa tabu.

Laulujoutsenta pidetään paikoittain pyhänä oliona, mihin ei saisi kajota missään tilanteessa. Tämä on johtanut siihen, että laulujoutsenen metsästyksestä ei ole käyty rakentavaa dialogia, jonka kautta löydettäisiin kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu.

Keskusta teki selkeän keskustelunavauksen tähän aiheeseen. Vaikka tällä hetkellä ajat ovat haastavat johtuen esimerkiksi inflaation laukkaamisesta, NATO-prosessin muuttujista ja Ukrainan sodasta, niin vaikeinakin aikoina täytyy kantaa huolta muistakin asioista. Tähän pystyvät todelliset kansanliikkeet, joissa tahdonvoima tehdä politiikkaa kumpuaa jokaisesta jäsenestä.

Rakkaus luonnon monimuotoisuutta kohtaan on laulujoutsenten metsästämisessä avainasemassa. Ihmisen ollessa globaalin ravintoketjun huipulla älykkyytemme sekä teknologisen osaamisemme johdosta on meidän velvollisuutemme korjata lajien välinen harmonia kuntoon tarpeen vaatiessa.

On tehtävä jotain sille, että yhden lajin päästessä kasvamaan liikaa monet muut samassa elinympäristössä elävät lajit taantuvat. Dominoivan lajin harventamisessa kannanhoidollinen metsästys on paras keino.

Taantuvien lajien kohdalla kannan elpymisenä voisi toimia järeimpänä keinona sama, mikä toimi laulujoutsenen ollessa sukupuuton partaalla eli rahoitus. Lopulta parasta on aloittaa elinvoimaisen haittaa ja vahinkoa aiheuttavan lajin yksilöiden vähentämisellä.

Ville Mykkänen

Pohjois-Pohjanmaan Keskustan jäsenvaaliehdokas

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen