Koulutuslupaus ja muita vaalijekkuja
Vaalien untuvikkoehdokas ja uusi yrittäjä joutuvat samanlaiseen myllytykseen. Heti kun nimet on julkistettu, alkavat sähköpostit suhista ja kimpussa häärää kymmeniä perässähiihtäjiä.
Yrittäjää huijataan ostamaan palveluita ja antamaan firmansa nimi tiedostoihin ja rekistereihin. Puhelut ovat epämääräisiä ja ovelia, mutta yksi on varmaa: lasku seuraa perässä.
Myös vaaliehdokasta viedään kuin pässiä narussa. Vaalikoneissa media ja politiikan toimitukset tekevät ehdokkaalle kysymyksiä, joilla testataan lähinnä nokkeluutta ja arvoja.
Sitten sataa sähköposteja. Kymmenet sote-kentän, kulttuuriin ja elinkeinoelämän toimijat sekä ay-liike työntävät ehdokkaalle agendaansa, pyytävät vastaamaan omiin vaalikoneisiin ja sen kautta sitoutumaan viestiinsä.
Seuraavaksi alkavat vaalipaneelit ja -tilaisuudet. Hyvähenkisissä tapahtumissa samantyyppiset ehdokkaat pohtivat yhteiskunnallisesti relevantteja teemoja, kuten koulutusta, kulttuuria, terveys- ja sosiaalipolitiikkaa ja elinkeinoelämää. Paneeliin päätteeksi otetaan hilpeä yhteiskuva.
Kuin huomaamatta järjestäjät ujuttavat ehdokkaan käteen lappua ja lippua. Niissä korostuu organisoijan viesti. Vaalipaneelit ovat lupsakkaasti ovelia, mutta yksi on varmaa: ehdokkaalta on saatu lupaus.
Näin saatiin Juha Sipilän ja Alexander Stubbin koulutuslupaus. Opiskelijajärjestöjen tilaisuudessa johtavat poliitikot saivat valita ”lupauksensa” ja sitten otettiin kivoja kuvia.
Hallitusohjelman julkistuksen jälkeen iski politiikan ja some-maailman krapula. Sipilän ja Stubbin koulutuslupaus-kuville tihentyi uusi status. Opiskelijajärjestöjen näkökulmasta lupaus petettiin ja sadattelevaa vihapuhetta seurasi.
Tänään poliitikko on kuin saavi, jota täytetään lobbareiden viesteillä.
Laura Kolbe
Asian pointit?
Politiikan teko on kääntynyt päälaelleen. Tänään poliitikko on kuin saavi, jota täytetään lobbareiden viesteillä ja median luomalla mielikuva-agendalla.
Jotain olennaista on muuttunut. Ennen oli ideologioita ja niihin sitoutuneita puolueita, jotka tuottivat politiikan sisällön ja yhteiskunnallisen kehityksen suunnan.
Poliitikot kunnallisella ja valtiollisella tasolla taipuivat tekemään päätöksiä tämän mukaan.
Uusia vaaleja on tulossa. Ehdokkaan kannattaa pitää pää kylmänä. Seireenit laulavat ja herkkä lankeaa.
Politiikan kovassa ytimessä tulee edelleen olla aate ja tahto sen mukaisen politiikan ajamiseen. Tulevaisuudessa sellaiset pärjäävät, jotka osaavat lukea hiljaista tietoa ja toimia sillanrakentajina.
Vaalikoulutuksessa ei tule keskittyä puolueohjelman ulkolukuun vaan antaa välineitä lupaus- ja mielikuvapolitikoinnin torjumiseen.
Kirjoittaja on Euroopan historian professori ja Helsingin kaupunginvaltuutettu (kesk.).