Ruokapuheistaan tunnettu kansanedustaja Kalmari kehottaa syömään punajuurta – jouluna ja sen jälkeen

Ruoka

Eduskunnan lähiruokakerhon väistyvä puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) haluaa nostaa kotimaiset juurikkaat puheenaiheeksi. Erityisesti Kalmari kannustaa käyttämään punajuurta, joka tunnetaan joulunajan maukkaana juureksena.

– Punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti on meillä suomalaisilla usein liian vähäistä. Folaatti uusii punasoluja, vauhdittaa aineenvaihduntaa ja tekee hyvää verisuonille, joten se on varma ja terveellinen valinta, Kalmari kertoo.

Kansanedustajalla on monia vinkkejä punajuuren käyttöön. Joulupöytään voi tehdä perinteisen rosollin lisäksi sinihomejuustolla höystettyä punajuurilaatikkoa. Punajuuren keitinvedestä voi jäädyttää kauniin punaisia jäälyhtyjä.

Joulun jälkeen maistuvat borssikeitto ja uunijuurekset, mutta punajuurta voi käyttää myös leivonnasta, kuten leivissä ja kakuissa.

– Omena, vuohenjuusto, sinihomejuusto, leipäjuusto, härkäpapu ja siemenet ovat oivia makuystäviä punajuurelle, Kalmari vinkkaa.

Kalmari muistuttaa, ettei erikoisempien herkkujen perässä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

– Punajuuren taipuu myös kokeiluihin perinteisten herkkujen ohessa. Oletko jo maistanut esimerkiksi punajuuripestoa tai onko valko-, kelta tai raitajuuri tuttu, hän kyselee.

Kalmari muistuttaa myös lähellä tuotetun ruoan ekologisuudesta.

– Suomalainen ruuan tuotantotapa eroaa ulkoa tuodusta muun muassa vähäisemmän kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi, hän kiittelee.