Pormestariehdokas Kärkkäinen tuo Wikipedian sukupuolivinouman näkyväksi tasa-arvon päivänä

Tasa-arvon päivä

Helsingin Keskustan pormestariehdokas Eeva Kärkkäinen käynnisti naistenpäivänä 8. maaliskuuta tempauksen, jossa Wikipediaan kirjoitetaan lisää henkilöartikkeleita suomalaisista mielenkiintoisista naisista.

Kärkkäinen ja hänen tukiryhmänsä sitoutuivat urakoimaan tänään vietettävään Minna Canthin ja tasa-arvon päivään mennessä vähintään 15 uutta henkilöartikkelia. Artikkelit ovat nyt kasassa ja määrä tulee vielä kasvamaan, Kärkkäinen kertoo.

Kampanjan tarkoituksena on nostaa keskusteluun naisten suhteettoman pieni edustus Wikipediassa ja saada asiaan muutos.

– Tasa-arvo on esillä erityisesti tänään. Mutta sen pitäisi näkyä niin rakenteellisina uudistuksina kuin pieninä tekoina ympäri vuoden. Naisoletettujen Wikipedia-artikkeleiden lisääminen on keino herätellä ihmisiä miettimään, että arjen tasa-arvo teot voivat olla myös pieniä aloitteita joilla on suuremmassa mittakaavassa iso merkitys, Kärkkäinen sanoo tiedotteessa.

Suomenkielisen Wikipedian henkilöartikkeleista vain noin viidesosa kertoo naisista, Kärkkäinen sanoo.

– Keskustelut aiheen ympärillä ovat olleet todella silmiä avaavia. Artikkelit jakautuvat hyvin epätasa-arvoisesti myös eri ammattiryhmien välillä. Kuitenkin Wikipedia-artikkelijakauman ja laajemminkin sen, kenen tarinoita tässä yhteiskunnassa kerrotaan, määritämme kaikki me, jotka joko teemme tai jätämme tekemättä asialle jotain. Tärkeintä on, että tunnustetaan tarve muutokselle ja kääritään hihat ylös muutoksen aikaansaamiseksi.