Pohjois-Karjalan keskustanuoret torjuisivat syrjäytymistä koko ikäluokkaa koskevilla kutsunnoilla – ”Päättäjäisviikonlopun suurin uhka eivät ole juhlivat nuoret, vaan kaikenkattava näköalattomuus”

Syrjäytyminen

Koulujen päättäjäisviikonlopun kynnyksellä Pohjois-Karjalan keskustanuoret ovat huolestuneita syrjäytyneiden nuorten kohtalosta.

He viittaavat Me-säätiön arvioon, jonka mukaan Suomessa on noin 66 000 syrjäytynyttä nuorta.

Nuorkeskustalaisten mielestä kutsuntojen laajentaminen koskemaan koko ikäluokkaa olisi tärkeä askel syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Kutsunnoilla ei ole merkitystä vain maanpuolustukselle. Parhaimmassa tapauksessa kutsunnoissa tavoitetaan yhteiskunnasta pudonnut nuori, jolle voidaan tarjota apua työnhakuun ja opiskeluun, painottaa piirin puheenjohtaja Pietu Heiskanen.

Pohjoiskarjalaiset esittävät, että kutsuntapahtumassa nuorelle tarjottaisiin muun muassa maksuton lääkärintarkastus ja mahdollisuus opinto-ohjaukseen.

Lisäksi suunniteltaisiin henkilökohtainen tulevaisuuden suunnitelma.

– Useimmiten tarjotut keinot nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi eivät kohdistu niihin, jotka tarvitsisivat apua kaikkein eniten. Kutsuntapäivä auttaisi tavoittamaan niitä nuoria, jotka eivät pyydä apua ja ovat jo pudonneet yhteisestä kyydistä, Heiskanen visioi.

Keskustanuorten mielestä uudistetut kutsunnat toteuttaisivatkin etsivän nuorisotyön ideaa parhaimmillaan.

– Koulujen päättäjäisviikonlopun suurin uhka eivät ole juhlivat nuoret, vaan kaikenkattava näköalattomuus oman tulevaisuuden suhteen, Heiskanen painottaa.