Pekkarinen perää lisää nopeita toimia avuksi yritysten ja henkilöstön hätään: ”Uskon, että hallitus hoitaa asian”

Koronavirus

Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen vaatii hallitukselta lisää toimia akuutin koronavirustilanteen hoitamiseksi.

Hän toteaa, että korona-kriisin suurin huolenaihe on ihmisten terveys. Pankit ovat nyt useimmissa maissa hyvässä kunnossa, toisin kuin vuoden 2008 finanssikriisin aikoihin.

– Nyt kysynnän jysähtäessä seinään monilla aloilla – osin valtioiden perusteltujen päätösten seurauksena – yritykset ajautuvat suuriin vaikeuksiin ennen pankkeja, Pekkarinen huomauttaa.

Kassavirta ja tuotot loppuvat erityisesti monilla palvelualoilla miltei kokonaan. Näin käy esimerkiksi majoitus- ja ravintola-alalla sekä monilla vapaa-ajan toiminnan aloilla ja näiden käyttämissä tuotantoketjuissa. Myös osassa liikennepalveluja ja kauppaa yritysten kassavirta hupenee muutamassa päivässä.

– Koskaan aiemmin Suomessa ei ole koettu vastaavaa, Pekkarinen toteaa.

Hänen mukaansa vaarana on, että tuhansia pohjimmiltaan terveitä yrityksiä kaatuu ja työttömyys räjähtää lomautusten myötä.

– Maan hallitus julkisti ensimmäiset toimet akuutin tilanteen hoitamiseksi nopeasti. Nuo toimet ovat välttämättömiä, mutta eivät vielä riittäviä. Etenkin palveluyritysten ja niiden henkilöstön akuuttiin hätään ne eivät riitä. Tarvitaan enemmän ja nopeasti. Uskon, että hallitus hoitaa asian, Pekkarinen toteaa.

Hän kehottaa sekä pankkeja että valtiota ottamaan nyt paljon suuremman vastuun konkurssiaallon estämiseksi. Pekkarinen vaatii pankeilta ja muilta pikalupausta siitä, että yritysten rahoitus hoidetaan, vaikka yritysten käyttöpääoma loppuisi tuottojen huvetessa mutta kulujen pysyessä ennallaan.

– Yhdenkään pohjimmiltaan terveen yrityksen ei saa antaa kaatua akuuttiin käyttöpääomapulaan.

Pekkarinen vaatii pankeilta ja muilta pikalupausta siitä, että rahoitus hoidetaan.

– Suomen Pankin rahapussiakin voitaisiin avata jo päätettyä hyvää alkua enemmän. Finnveran, joka on valtion omistama erityisluottolaitos, hartiat on saatava paljon leveämmäksi. Eli sekä Finnveran luottoihin lisää rahaa että valtion takausvastuita ylös, Pekkarinen esittää.

Hänen mukaansa pankeilla on edellytykset lainojen lyhennysten ja korkojen siirtämiseen.

– Pahoina päivinä pankit pelastettiin ja osa niistä sai tukeakin. Niin ovat mahdollisuudet myös valtiolla eli Finnveralla. Suomen valtion noin 60 miljardin suuruisien takausvastuiden nostaminen 2 miljardin sijasta vaikka 10 miljardilla eurolla ei maata kaada.

Tarvittaessa valtion eli Finnveran on Pekkarisen mielestä voitava taata pk-yritysten rahoitus aina 100 prosenttiin saakka.

– Notifikaation saaminen EU:lta tällaiseen tarkoitukseen ei taatusti ole vaikeaa. Tiellä vaikeimman yli myös esitys verojen, sote- ja työttömyysvakuutusmaksujen siirtämisestä ja/tai osittain anteeksi antamisesta on hyvä.

Muualla Euroopassa ja myös USA:ssa hallitukset kaavailevat valtavia pelastusohjelmia.

– Ruotsi panee matkaan noin 28 miljardia euroa, Tanska saman verran, Saksa 500 miljardia, Ranska 300 miljardia, Englanti 330 miljardia puntaa ja presidentti Macronin tolkuttomalta kuulostavan lupauksen, että ”yhtään yritystä ei päästetä nurin”. USA:n kongressi saa ensi vaiheessa 860 miljardin dollarin paketin. Jatkossa paljon enemmänkin, Pekkarinen listaa.

Hän toteaa, että useammassakin pohjoismaassa valtio maksaa osan ongelmiin joutuvien yritysten palkoista.

– Se lienee meilläkin perusteltua. Ellei, kaikissa oloissa lomautettavien työntekijöiden työttömyysturvan maksatukseen on päästävä viivyttelemättä.