Mikkelissä juhlittiin keskustan kädenjälkeä

Keskusta Nyt

– Keskustan kädenjälki on näkynyt vahvasti Mikkelin seudun ja Etelä-Savon asioissa. Keskustaa on vienyt lähidemokratiaa ja hajautettua päätöksentekotapaa käytäntöön, sanoo Mikkelin kunnallisjärjestön puheenjohtaja Noora Ruuth.

Kunnallisjärjestö juhli sunnuntaina Ihastjärvellä 70-vuotista vaikuttamisen taivaltaan.

– Mikkelin keskusta on tuonut esille seudullista ja maakunnallista vastuunkantoa. Olemme vuosia pyrkineet löytämään ratkaisua siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan leveämmille hartioille, Ruuth muistuttaa.

Vuoden 2017 alusta aloittanut Essote on tyytyväisyyden aihe, askel maakunnalliseen malliin.

– Keskusta on kehittänyt aluejohtokuntamallia ja sellaiset toimivat jokaisen entisen kuntataajaman alueella. Aluejohtokunnat edistävät oman alueensa elinvoimaa ja niille on varattu rahaa.

Keskusta on suurin ryhmä myös seurakunnan puolella ja sielläkin ovat toiminnassa aluejohtokunnat.

Historiikin juhlassa esitti Mikkelin maalaiskunnan entinen pitkäaikainen kunnanjohtaja Juhani Alanen.

Kunnallisjärjestön iäksi lasketaan 70 vuotta, mutta Maalaisliiton valtuustoryhmä toimi Mikkelin maalaiskunnassa jo vuonna 1918, hän muistutti.

Vuonna 2001 yhdistettiin Mikkelin maalaiskunta, Anttola sekä Mikkelin kaupunki.

– Näissä yhteyksissä pidetyt valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön kokoukset ovat jääneet pysyvästi mieleeni ja on sanottava, että vaikka olimme joskus erimielisiä, niin koskaan ei toisten mielipiteitä mollattu. Kun lopulliset päätökset saatiin tehtyä, niin yhtenä rintamana edettiin. Henkilöstö ja kuntalaiset pidettiin ajan tasalla ja kansanäänestys pidettiin, Alanen muisteli.

Maalaiskuntalaiset äänestivät yhdistymissopimusta vastaan. Valmisteltiin uusi sopimus.

– Meillä oli pitkiä kokouksia niin valtuustoryhmän kuin myös kunnallisjärjestön kanssa. Neuvottelut ja keskustelut johtivat siihen, että kunnat yhdistettiin valtuuston enemmistön päätöksellä.

– Ja päätösten jälkeen olemme rakentaneet Mikkeliä yhteistuumin.

Alanen huomautti, että Keskusta vielä vahvistui Mikkelissä, kun Haukivuoren kunnallisjärjestö liittyi mukaan 2007 ja Ristiina ja Suomenniemi 2013.

Kuvatekstissä olevia nimiä korjattu 11.20