Keskustaryhmyri Kurvinen: Viinipullo voitava myydä ruuan mukana kotiin
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen katsoo, että ravintoloiden oikeutta myydä ulos alkoholia on laajennettava määräaikaisena ratkaisuna koronakriisiin.
Hän perustelee tätä toteamalla, että koronapandemian myötä asetettujen rajoitusten johdosta osa ravintoloista on siirtynyt myymään ulos asiakkaille Take away -annoksia. Se on tuonut osittain helpotusta ravintola-alan ahdinkoon normaalin liiketoiminnan sulkeuduttua.
Laajempi alkoholin ulosmyyntioikeus olisi Kurvisen mielestä luontava lisa osana ruoka-annosten ulosmyyntiä.
– Se laajentaisi palvelua asiakkaille ja toisi ravintoloille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, hän sanoo.
Keväällä 2018 alkoholilakia muutettiin siten, että asiakkaille on mahdollista myydä luvanvaraisesti mukaan enintään 5,5 prosentin vahvuisia oluita, siidereitä ja lonkeroita.
– Nyt tätä mahdollisuutta on laajennettava ja helpotettava ravintoloille mahdollisuutta myydä alkoholijuomia ulos asiakkaille, Kurvinen esittää.
Nykyinen vähittäislupamyyntikäytäntö ei mahdollista alkoholijuomien myymistä ruuan mukana kotiinkuljetuksena eikä viinien ulosmyyntiä.
– On syytä selvittää alkoholilain muutosta myös siten, että kotiinkuljetus ja mietojen viinien ulosmyynti olisi mahdollista koronakriisin ajan, Kurvinen esittää.
Keskustaryhmyri muistuttaa, että ravintola-ala on Suomessa merkittävä työllistäjä ja verotulojen tuoja valtiolle.
– Yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi on löydettävä räätälöityjä ratkaisuja, jotta ne selviävät yli pandemian aiheuttamasta kassakriisistä. Alkoholilain, myyntilupien ja lupakäytäntöjen tarkastelun on oltava osa tätä kokonaisuutta, Kurvinen vaatii.
Samassa yhteydessä pitää hänen mielestään mahdollistaa väliaikaisesti myös oluen etämyynti pien- ja käsityöläispanimoille.
– Ravintolat ovat normaalisti näiden tuotteiden merkittävä myyntikanava ja se on nyt kiinni. Näiden kotimaisten pienyritysten tuotteita pitäisi voida kuljettaa asiakkaille esimerkiksi postin kautta, Kurvinen sanoo.