Keskustanelikko: Ammatillisen koulutuksen rahoitus turvattava

Keskusta

Eduskunnan sivistysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet, kansanedustajat Hilkka Kemppi, Pasi Kivisaari, Mikko Kinnunen ja Jouni Ovaska kiittelevät ministeri Li Anderssonia ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen nostamisesta. 

Keskustalaiset sivistysvaliokunnan jäsenet kertovat tiedotteessaan jakavansa huolen ammatillisen koulutuksen resurssien riittävyydestä.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistus tehtiin kokoomuslaisen ministerin johdolla vuonna 2017. Ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen osuutta linjattiin pudotettavaksi 50 prosenttia kokonaisrahoituksesta 2022 alkaen. 

Nyt tämä heikennys perutaan ja perusrahoitus pysyy 70 prosenttia tasolla tulevaisuudessakin. 

– Perusrahoituksen romahtaminen olisi luonut lyhytjänteisyyttä ja epävarmuutta ammatillisen koulutuksen järjestäjille ja opiskelijoille. Se olisi estänyt isot investoinnit ja lyhentänyt ammatillisen koulutuksen opettajien työsuhteiden kestoa, keskustalainen Kemppi sanoo. 

Keskustanelikon mukaan koulutuksen järjestäjien tulee voida luottaa siihen, että rahoitustaso säilyy vakaana.

Vakaus mahdollistaa kestävän henkilöstöpolitiikan totetuttamisen ja riittävän opiskelijmäärän ottamisen opintojen pariin.

Rahoituksen tulee myös mahdollistaa kunkin koulun tarpeista lähtevät investoinnit, keskustaedustajat linjaavat-

– Useat oppilaitokset ovat tuoneet toistuvasti esiin huolensa rahoituksensa riittävyydestä ja uuden rahoitusjärjestelmän vaikeuksista. On lottovoitto, että ammatillisen koulutuksen rahoituksen korijako otettiin uudelleen tarkasteluun ja perusrahoituksen osuutta lisätään, Kivisaari toteaa.