Keskustan Pirttilahti: "Irti fossiilisista energioista, nopeammin kohti vihreää siirtymää"

Keskusta


Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.) haluaa nopeuttaa vihreää siirtymää energiantuotannossa.

Pirttilahti puhui aiheesta maanantai-iltana Ison-Britannian Birminghamissa yleiskokouksen talous-, tiede-, teknologia- ja ympäristökomiteassa.

– Meidän tulee päästä irti fossiilista energioista, säästää luonnonvaroja ja lisätä kiertotaloutta. Muutoksen tulee olla kestävä niin talouden, ihmisten kuin ympäristönkin kannalta. Venäjän laiton ja tuomittava hyökkäys Ukrainaan ja sen seurannaisvaikutukset ovat lisänneet siirtymää pois venäläisestä fossiilisesta energiasta, hän sanoi.

Pirttilahti kertoi Etyj-maiden kansanedustajista koostuvalle kuulijakunnalleen, miten Suomessa ollaan irtautumassa venäläisestä energiasta.

– Ennen sotaa Suomen energiankulutuksesta noin kolmekymmentä prosenttia oli Venäjältä tuotuja fossiilisia polttoaineita, etenkin öljyä, maakaasua ja hiiltä. Tuontia on vähennetty rajusti ja olemme hyvin lähellä sen korvaamista muilla energianlähteillä. Rahoitusta on lisätty tuuli- ja aurinkoenergian sekä biomassan energiakäytön kasvattamiseen, hän mainitsi.

Pirttilahden mukaan vanha sanonta, jonka mukaan pitää ajatella globaalisti ja toimia paikallisesti, pitää edelleen paikkansa.

– Se on osa Suomen huoltovarmuusstrategiaa. Meillä teknologia, markkinat ja asiakkaat haluavat kiihdyttää vihreää siirtymää. Meidän tarvitsee vain tukea ja tehdä se, hän päätti.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunto on koolla Birminghamissa 2.-6. heinäkuuta. Täysistuntoon osallistuu lähes 250 Etyj-valtioiden kansanedustajaa.