Keskustan Paloniemi: Talvi uhkaa vedettä ja sähköttä sinnitteleviä ukrainalaisia

Ukrainan konflikti

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi on huolissaan talven tulosta Ukrainaan.

Humanitaarinen apu ei hänen mukaansa vielä tavoita kaikkia äärimmäisen heikoissa olosuhteissa sinnitteleviä ihmisiä. Ukrainassa on pulaa esimerkiksi lääkkeistä, vedestä ja sähköstä. Samaan aikaan konfliktin rauhoittuminen ja jälleenrakentaminen ovat kaukana.

– Monitorointimission tavoitteet ja työ ovat tärkeitä vuoropuhelun vahvistamiseksi ja ajantasaisen tiedon keräämiseksi kentältä, Paloniemi kiittää Etyjin asiantuntijaryhmää.

– Jälleenrakentamiseen ei kuitenkaan päästä ennen kuin tulitauko todella pitää ja sen säilyttämiseksi tehdään poliittisia päätöksiä. Nyt läpimurtoon neuvotteluissa on vielä valitettavasti matkaa, Paloniemi sanoo.

Paloniemi vieraili Ukrainassa tulevaisuusvaliokunnan valtuutettujen mukana tällä viikolla.

Valiokunta sai kutsun Ukrainan parlamenttiin, koska sinne on keväällä perustettu tulevaisuuskomissio. Tapaamisissa käsiteltiin paitsi tulevaisuustyön organisointia parlamentissa myös monia sisältökysymyksiä.

Vierailijoiden mukaan Ukrainan suurin ongelma on korruptio. Hyvänä merkkinä maan eteenpäinmenosta vierailijat näkevät sen, että maiden tulevaisuusvaliokunnat käynnistävät keskinäisen mentorointiprosessin.

Yli puolitoista vuotta sitten maahan lähetetty monitorointimissio on osa Etyjin toimia Ukrainan kriisissä.

Noin sadan hengen asiantuntijaryhmän tavoitteena on edistää rauhaa ja vähentää jännitteitä tarkkailemalla turvallisuustilannetta ja ihmisoikeuksien toteutumista maassa.