Keskustan Keränen: Vammaisen itsemääräämisoikeus paranee uudessa vammaispalvelulaissa

Uusi laki tuo vammaisen valmennuksen velvoittavaksi – ”Pitemmällä tähtäyksellä hyvä valmennus parantaa itsenäistä selviytymistä ja palvelujen tarve saattaa jopa vähentyä”
Vammaispalvelulaki

Tiistaina eduskunnalle annettu uusi vammaispalvelulaki korostaa vammaisen henkilön itsemääräämisoikeutta, kun hän tarvitsee erityispalveluja, keskustan kansanedustaja Niilo Keränen iloitsee.

– Tällaisia ovat esimerkiksi asumis- tai kuljetuspalvelut tai henkilökohtaisen avustajan antama apu ja tuki. Vammainen on itse mukana jo palvelujen suunnittelussa ja hänen mielipiteensä tulee selvittää mahdollisista kommunikaatiovaikeuksista huolimatta.

Laki tuo velvoittavaksi myös vammaisen valmennuksen. Se tarkoittaa esimerkiksi itsenäistyvän nuoren vammaisen ohjaamista, tukea ja valmentamista itsenäiseen asumiseen, omatoimisuuteen ja vammaispalvelujen käyttöön.

– Pitemmällä tähtäyksellä hyvä valmennus parantaa itsenäistä selviytymistä ja palvelujen tarve saattaa jopa vähentyä, Keränen arvelee tiedotteessaan.

Keränen korostaa myös yksilöllisten tarpeiden huomioimisen merkitystä.

– Vammaisia ei enää jaeta kehitys- tai muihin vammaisiin, eikä uusi laki tunne myöskään vaikeavammainen-käsitettä. Oikeus erityispalveluihin ei siten riipu diagnoosista tai vamman laadusta. Tämä on parannus aikeisempiin lakeihin, jotka ikään kuin sulkivat vammaiset henkilöt eri lokeroihin vamman tai toimintakyvyn puutteen vuoksi, Keränen sanoo.