Keskustan Kärnä syyttää ministeri Mykkästä maan kokonaisturvallisuuden unohtamisesta – "Poliisi ei ole onnistunut selvittämään Enontekiöllä yhtäkään varkautta viimeiseen neljään vuoteen"

Tuirvallisuus

Keskustan lapilainen varakansanedustaja ja Enontekiön entinen kunnanjohtaja Mikko Kärnä syyttää ministeri Kai Mykkästä (kok.) maan kokonaisturvallisuuden unohtamisesta poliisipalveluiden järjestämisessä.

Kärnä ja Mykkänen ovat käyneet asiasta keskustelua twitterissä.

– Ministeri Mykkänen on viimeiset päivät esittänyt yllättynyttä, kun Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ohje tutkintojen hautaamisesta tuli Helsingin Sanomien jutun kautta julkisuuteen. Tosiasiassa ministeri on ollut näistä ongelmista tietoinen jo pitkään.

–  Maakuntien kansanedustajat, harvaan asutun maaseudun asiantuntijaryhmä ja kunnat ovat tätä viestiä ministerille vieneet, mutta turhaan. Mykkäsellä ei ole ollut halua puuttua ongelmaan ja lisätä poliisin resursseja niitä kipeimmin kaipaaville alueille, toteaa Kärnä tiedotteessaan.

Kärnän mukaan Mykkänen näyttää olevan kiinnostuneempi Eirassa asuvien EK:n johtajien turvallisuudesta ja vihapuheen kitkemisestä netissä kuin maaseudun ihmisistä.

– Poliisi on saanut merkittäviä lisäresursseja netti- ja lähiöpoliisien palkkaamiseen sekä uusien panssariautojen hankintaan. Samaan aikaan maaseutukunnissa kärsitään kroonisesta turvallisuusvajeesta.

– Esimerkiksi Enontekiöllä ei ole enää omia poliiseja, poliisin keskimääräinen vasteaika on 106 minuuttia eikä poliisi ole onnistunut selvittämään kunnassa yhtäkään varkautta viimeiseen neljään vuoteen. Tämä ei Mykkästä huoleta, vaan Enontekiö aiotaan edelleen jättää ilman poliiseja ja kansalaiset vaille perustuslain heille takaamaa turvaa, hän kritisoi.

Mikko Kärnä vaatii, että ministeri määrää netti- ja lähiöpoliisien viroista 40 sijoitettavaksi Suomen harvaan asutulle maaseudulle.

– Tässä on kyse poliittisesta tahdosta, ei yhtään mistään muusta. Jos ministeri näin poliisijohdolle ohjeistaa, niin poliisijohto asian toteuttaa. Mykkäsen marraskuussa Lappiin vuodelle 2019 lupaamista yhdeksästä määräaikaisesta poliisinvirasta yhtäkään ei ole haettavana ja pahoin pelkään, että sellaisia virkoja ei ole missään vaiheessa edes tulossa.

–  Tällä sumutuksella aiotaan ainoastaan säilyttää vuoden 2018 alun taso ja ehkä hivenen kehittää poliisin varallaolojärjestelmää, varakansanedustaja arvelee.

Juttua ja otsikkoa muokattu klo 15.05: Termi ”omaisuusrikos” on korjattu ”varkaudeksi”.