Keskustan Ala-Nissilä: SDP:n puheet yrittäjävähennyksestä silkkaa poliittista propagandaa

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä moittii oppositiopuolue SDP:n puheita yrittäjävähennyksestä hölynpölyksi.

Ala-Nissilän mukaan demarien toistuvasti esittämät argumentit yrittäjävähennyksestä apteekkarivähennyksenä ovat silkkaa poliittista propagandaa.

Näkemyksensä tueksi hän esittää tuoreita verottajan tilastoja, joiden mukaan tuloluokittain tarkasteltuna yrittäjävähennyksestä hyötyvät ovat tavallisia pienyrittäjiä, joista monien tulot jäävät pieniksi.

– Noin 80 prosenttia yrittäjävähennystä saavista tienaa vuodessa alle 55 000 euroa. Vajaa neljännes yrittäjävähennystä saavista tienaa 35 000–55 000 euroa vuodessa ja heille kohdistuu myös neljännes yrittäjävähennyksen arvosta, Ala-Nissilä kirjoittaa tiedotteessaan.

Ala-Nissilän mukaan yrittäjävähennys kannustaa yrittäjyyteen yritysmuodosta riippumatta.

Hän muistuttaa, että pienyritykset ovat harvemmin osakeyhtiömuotoisia.

– Ihmettelenkin suuresti, mikäli sosialidemokraatit todella tahtovat poistaa kannustavan, työtä ja toimeentuloa pienyrittäjille tuovan vähennyksen.

Tällä hän viittaa SDP:n keväällä julkaisemaan vero-ohjelmaan, jonka mukaan sosialidemokraatit luopuisivat yrittäjävähennyksestä tarpeettomana.

– Miksi niin suurta puoluetta vaivaa pienten yrittäjien arjen täydellinen ymmärtämättömyys ja miltei vihamielisyys, Ala-Nissilä kysyy.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä aiemmin istunut Ala-Nissilä muistuttaa, että edellisellä vaalikaudella toteutettiin yhteisöverokannan mittava alennus.

Silloin valtiovarainministerin paikka oli demareilla.

– Tämä edisti kuitenkin vain osakeyhtiöiden ja osuuskuntientilannetta, ei muiden yritysten.

– Pääministeri Sipilän hallitus sitoutui hallitusohjelmassaan liikkeen- ja ammatinharjoittajia, maa-, metsä-, ja porotalouden harjoittajia sekä elinkeino- ja verotusyhtymiä koskevan yritysvähennykseen toteuttamiseen. Uusi vähennys tuli voimaan vuoden 2017 verotuksessa.