Keskustameppi Vehkaperä: Pakotteiden laajeneminen energiasektorille haitallista Suomelle ja EU:lle

Keskustan europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä on huolissaan Yhdysvaltojen aikeista laajentaa Venäjä-pakotteita myös energiasektorille. Yhdysvaltojen hallinto uhkaa pakotteilla tahoja, jotka ovat mukana Venäjän ja Saksan välisessä Nord Stream 2-kaasuputkessa. Putkea lasketaan parhaillaan Itämereen.

– Pakotteiden laajeneminen energiasektorille olisi haitallista Suomen energiahuollolle sekä natisuttaisi EU:n yhtenäisenä pysynyttä linjaa Venäjä-suhteissa, sanoo europarlamentaarikko, Venäjä-valtuuskunnassa istunut Vehkaperä.

EU ja Venäjä ajautuivat pakotekierteeseen Krimin miehityksen ja Ukrainan kriisin seurauksena. Suomen talouteen on vaikuttanut erityisesti Venäjän päätös asettaa EU-maiden elintarvikkeille tuontikielto eräitä erikoistuotteita lukuun ottamatta.

Energia on pidetty pakotteiden ulkopuolella. Monet EU-maat tarvitsevat Venäjältä sähköä, kaasua ja öljyä sekä myös energiapuuta.

Vehkaperä katsoo, että energian on pysyttävä EU-Venäjä-kauppakumppanuudessa mukana. Suomessa Fortum omistaa lähes puolet Nord Stream 2-hankkeessa keskeisesti mukana olevasta Uniperista. Suomessa ei keskusteltu läheskään riittävästi Uniper-kauppaan liittyvistä riskeistä.

– Suomalaiset omistajat kärsisivät raskaita tappioita ja oma energiahuoltomme vaarantuu, jos Trumpin hallinnon politiikka sysää liikkeelle pakotekierteen syventymisen.

Hän arvioi, että Trumpille ja muille populistijohtajille hajanainen EU voi olla jopa toivottava.

– On myös erikoista, että EU:hun kielteisesti suhtautuvilla eurooppalaispuolueilla on läheisiä suhteita Venäjälle, ja samaan aikaan ne kovasti kannattavat Trumpin politiikkaa, Vehkaperä pohtii.