Keskustameppi Pekkarinen iloitsee turpeen pääsystä siirtymätuen piiriin

Keskusta

Euroopan parlamentin keskustalaisjäsen Mauri Pekkarinen kertoo antaneensa Euroopan parlamentin aluepoliittisen valiokunnan kokouksessa tunnustusta Euroopan komissiolle siitä, että myös turpeen käytön vähentäminen pääsee mukaan EU:n niin sanotun siirtymätuen piiriin.

EU on käynnistämässä kymmenien miljardien eurojen tukiohjelman alueille, joilla hiilen tuotantoa vähennetään radikaalisti tai se ajetaan alas. Tuella on tarkoitus korvata työpaikkojen menetyksiä tukemalla kyseisillä alueilla yrityksiä, korvaavien työpaikkojen synnyttämistä ja infrastruktuuria.

Pekkarinen mainitsi, että koko Euroopan turvetuotannon työpaikoista noin puolet on Suomessa.

– Suomessa on kielletty lailla hiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä, Pekkarinen sanoi.

– Kivihiilen perässä, muttei edellä, Suomessa on jo vähennetty ja vähennetään myös turvetuotantoa. Sen osuus Suomen energiankäytöstä on tänään noin 4 prosenttia, hän lisäsi.

Pekkarinen kertoo tiedotteessaan korostaneensa kuitenkin huoltovarmuutta ja kasvuturpeen kasvavaa merkitystä.

– Energiaturpeen huoltovarmuuden turvaaminen on Suomessa välttämätöntä. Kasvuturpeen merkitys ilmastokysymyksen kannalta kasvualustana lisääntyy kaiken aikaa, hän sanoi.

Pekkarisen mukaan kasvuturvetuotannon lisääntymisestä huolimatta energiaturpeen tuotanto vähenee monilla Suomen alueilla. Sen vuoksi niiden tulee Pekkarisen mielestä saada sama kohtelu kuin hiilialueiden.