Keskusta nostaa uusia kykyjä esiin Vaikuttajakiihdyttämössä – mentoriksi lupautunut politiikan ykkösnimiä

Keskusta

Haluatko mukaan keskustan Vaikuttajakiihdyttämöön?  Mentorointiohjelma on nimensä mukaisesti suunnattu nuorille, jotka haluavat edetä poliittisella urallaan.

50 mentorin lista on vaikuttava. Mukaan ovat lupautuneet muun muassa pääministeri Juha Sipilä, hänen avustajansa Riina Nevamäki, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, puoluesihteeri Jouni Ovaska, useat kansanedustajat sekä vaikuttajaviestinnän ammattilaiset Eeva Kalli ja Anna-Mari Vimpari.

Mentoriohjelmasta vastaava Sonja Huttunen yllättyi keskustavaikuttajien innostuksesta.

– He ovat kiireisiä ihmisiä, mutta haluavat silti sitoutua nuorten mentorointiin ja antaa omaa aikaansa.

Huttusen mukaan ajatus omasta mentoriohjelmasta lähti keskustan puoluehallituksessa käydystä keskustelusta.

Siinä todettiin, että puolue haluaa nostaa nuoria kykyjä esiin ja välittää heille kokeneempien oppeja.

Mentori ja aktori tapaavat vuoden aikana neljä kertaa ja ovat tapaamisten välillä myös puhelinyhteydessä.

– Aktorit miettivät etukäteen arvomaailmaansa, unelmiaan ja pelkojaan sekä uratavoitteitaan. Niistä keskustellaan sitten tapaamisissa, Huttunen kertoo.

Hän haluaa aktorien saavan myös käytännön kokemusta poliitikon elämästä.

– Maakuntavaalit ovat tulossa, joten luvassa on myös tutustumista kampanjoinnin toripäivään.

Nuoret eivät voi toivoa itselleen tiettyä mentoria.

Työskentelyparit yhdistetään hakulomakkeessa kysyttävien taustojen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella. Aktoreilta ei vaadita keskustan jäsenkirjaa, vaan mukaan voivat hakea kaikki 15–29-vuotiaat nuoret.

Haku alkaa perjantaina 2. kesäkuuta keskustan verkkosivuilla .

Syyskuusta toukokuuhun saakka kestävän Vaikuttajakiihdyttämön järjestävät keskustan eduskuntaryhmä, puoluetoimisto, keskustanuoret sekä keskustan opiskelijaliitto yhteistyössä.

Tulevien mentorien kommentteja:

Mentoroinnin tärkeä idea on, että mentoroitava löytää vahvuuksiaan. Toivon, että voin rohkaista nuoria pitkäjänteiseen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, ex-pääministeri, presidenttiehdokas Matti Vanhanen

Vaikuttajakiihdyttämö on hieno ja supertärkeä hanke, jossa on ilo olla mukana. Olen itse saanut puolueelta ja puoluetoiminnalta paljon – kokemusta, näkemystä ja verkoston, jota en mitenkään olisi voinut saada muualta. Minuakin on sparrattu, kuunneltu, haastettu ja kannustettu. Haluan nyt omalta osaltani siirtää tätä eteenpäin ja auttaa tulevia vaikuttajia tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja löytämään oman polkunsa yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla. Odotan myös itse saavani paljon. Näkemysten pallottelu avartaa takuuvarmasti myös omaa ajattelua ja ruokkii uusia ideoita. Tässä kannattaa siis olla mukana jo pelkästään itsekkäistä syistä!

Eeva Kalli, toimitusjohtaja, Miltton Networks

Lähdin mukaan siksi, että koen tällaisen Vaikuttajakiihdyttämön kaltaisen toiminnan välttämättömäksi. Keskusta ei voi ylpeillä sillä, että meille olisi muodostunut kulttuuria, jossa kokeneemmat poliitikot ottaisivat vastuuta uuden vaikuttajasukupolven kasvattamisesta. Pikemminkin meillä kehitys on ollut päinvastainen: nuoret on koettu uhkana omalle vaikutusvallalle. Haluan olla mukana muuttamassa kulttuuria.

Hannakaisa Heikkinen, kansanedustaja