Kärnä haluaa asumistuen uudistuksen: ”Helsinki, Espoo ja Vantaa porsastelevat härskisti asumistuen turvin ja rahoittavat kasvunsa muun maan veronmaksajien rahoilla”

Asumistuki

Keskustan entinen lappilaiskansanedustaja Mikko Kärnä vaatii asumistukijärjestelmän uudistusta asettamalla siihen kannustavuuskriteerit.

Mikäli kuntaan maksetaan keskiarvoa enemmän asumistukia, tulee nämä ylimenevät kustannukset osoittaa kunnan itsensä maksettaviksi, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

Kärnä uskoo, että uudistus kannustaisi kuntia huolehtimaan asuntopolitiikastaan ja kaavoituksestaan siten, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on riittävästi saatavilla.

– Tähän eivät ole Helsinki, Espoo tai Vantaa pystyneet, vaan ne porsastelevat nyt härskisti asumistuen turvin ja rahoittavat kasvunsa muun maan veronmaksajien rahoilla.

Kärnän mukaan asumistukijärjestelmää tarkastelemalla selviää, että kaupungistuminen tulee Suomessa kalliiksi.

– Vuonna 2015 maksettiin yleistä asumistukea pääkaupunkiseudulle lähes 350 miljoonaa euroa. Se on 215 euroa per asukas koko maan keskiarvon ollessa noin 170 euroa.

– Muu maa paikkaa siis pääkaupunkiseudun epäonnistunutta asuntopolitiikkaa noin 74 miljoonalla eurolla vuodessa ja summa on kasvussa, Kärnä laskee.

Hän kysyy, miksi kukaan ei ole huolestunut tästä ilmiöstä, vaan ”räksyttämisessä keskitytään valtionosuusjärjestelmän kritisointiin, jonka tehtävänä on taata perustuslain mukaiset yhdenvertaiset peruspalvelut koko maassa”.