Karjalan keskusta haluaa uuden tiedekunnan yliopistoon – "LUT:n pyrkimykset sopivat meille keskustassa kuin kinkku vetyyn"

Ministeri Kurvinen sai selkeät eväät maakunnan tahtotilasta Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston strategian suhteen.
Keskusta

Keskustan Karjalan piirin piirikokous evästi paikalla olleen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen ajamaan Lappeenrannan-Lahden ylipiston LUT:n tavoitteita saada yhteiskuntatieteellisten aineiden tutkinto-oikeus Lappeenrantaan.

Kurviselle kerrottin, että yliopiston tavoitteiden takana on yliopiston lisäksi maakunnan ja keskustan tahto. Uusi koulutus tuottaisi tarvittavaa erityisosaamista laajalle alueelle.

– Lappeenrantaa lähinnä olevat yhteiskuntatieteiden tai valtiotieteiden tiedekunnat löytyvät Helsingistä, Joensuusta, Kuopiosta ja Jyväskylästä. Toisin sanoen Etelä-Karjalan-, Etelä-Savon-, Kymenlaakson- ja Päijät-Hämeen maakunnissa ei nykyisellään ole yhteiskuntatieteellistä tai valtiotieteellistä tiedekuntaa, kerrotaan kokouksen julkilausumassa.

Eteläkarjalainen kansanedustaja Ari Torniainen näkee, että yhteiskuntatieteen koulutus ja tutkimus tukee Lappeenrannan kaupungin ja koko Kaakkois-Suomen alueen elinvoimaa.

– Lappeenrannan kaupunki on vahvasti mukana rahoituksen järjestämisessä koulutusvastuun toteutumiseksi. LUT:n pyrkimykset sopivat meille keskustassa kuin kinkku vetyyn, havainnollistaa asiaa keskustan karjalan piirin puheenjohtaja Jouni Kemppi.

Yleiskeskustelun aikana Jari Karhu huomautti nykykehityksen vievän siihen, että yhteiskuntatieteitä tarvitaan yhä enemmän. Uusi koulutusohjelma toisi Lappeenrantaan uusia asukkaita ja työvoimaa, tukisi alueen elinvoimaa.

Myös Jari Lantta painotti LUT:in tarjonnan laajentumisen tärkeyttä. Ministeri Kurvinen totesi olevan keskustan linjan mukaista kehittää yliopistoja koko maassa.

Jari Lantta haluaa paikallisen yliopiston kehittyvän entisestään.

Hillevi Rasimus kantoi huolta lasten liikuntamahdollisuuksista. Jarmo Turunen puolestaan toivoi biokaasun tuotantoon panoksia, koska se toisi maaseudulle kaivattuja työpaikkoja.

– Ja polttomoottorin muuttaminen biokaasulle sopivaksi on edellinen ratkaisu, hän totesi.

Jouni Kemppi jatkaa piirihallituksen puheenjohtajana. Eveliina Lohko ja Antti Rämä valittiin varapuheenjohtajiksi ja jäseniksi Johannes Hallikas, Jari Karhu, Mirva Hyvärinen, Jukka Lohko, Tarja Husu-Tuuliainen, Merja Mälkiä, Sami Saukkonen, Teemu Europaeus, Anni Liftländer, Kyösti Kylliäinen, Leea Ohtamaa ja Satu Nousiainen.