Kansanedustaja Kinnunen: Sisäilmaongelmaisen rakennuksen alaskirjaus voi olla kunnan taloudelle viimeinen niitti – ”Tähän on saatava kohtuullistamista”

Sisäilmaongelmat

Kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) jätti eduskunnalle kirjallisen kysymyksen kuntien sisäilmaongelmaisten rakennusten alaskirjauksien kohtuullistamisesta.

Sisäilmaongelmat ovat valtakunnallinen ongelma kuntien hallinto-, laitos- ja tuotantorakennuksissa kuten kouluissa, päiväkodeissa, hoivakodeissa, sairaaloissa, liikunta- ja kulttuuritiloissa ja virastoissa.

Sisäilmaongelmat koskettavat kaikkia rakennuksissa toimivien terveyttä, mutta niillä on suuri vaikutus myös kunnan talouteen ja siten kunnan taloudellisiin mahdollisuuksiin tarjota kuntalaisille jopa palveluja, Kinnunen toteaa tiedotteessaan.

– Erityisesti pienet kunnat ovat painineet tämän ongelman parissa, ja pahimmillaan ongelma on jarruttanut kehityshaluisten kuntien tulevaisuuden investointeja.

– Tähän on saatava kohtuullistamista, jotta kuntiemme elinvoimaisuus ja kehityshaluisuus säilyisi tulevaisuudessakin, Kinnunen sanoo.

Kuntien kirjanpitoa ohjaavien säännösten mukaisesti rakennuksen poistoaika määritellään sen tulontuottamis- tai palvelutuotantokyvyn perusteella.

Rakennuksen tulontuottamis- ja palveluntuotantokyvyn päätyttyä sen jäljellä oleva tasearvo tulee poistaa taseesta. Tämä tarkoittaa rakennuksen taseessa jäljellä olevan arvon alaskirjaamista kerralla kuluksi, mikä heikentää koko summalla tilikauden tulosta.

Tämä on laaja ongelma, Kinnunen näkee.

– Jos kunnassa on ensin yritetty korjata vanhaa rakennusta, mutta kallis remontti ei ole tuottanut toivottua tulosta, ei auta muu kuin purkaa rakennus ja rakentaa tilalle uusi.

– Kun purettavan rakennuksen tasearvo on korkea, alaskirjaus voi pahimmassa tapauksessa olla viimeinen niitti kunnan taloudelliselle kantokyvylle. Tilanne tulisi ottaa huomioon ainakin kriisikuntakriteeristön toteutuessa, Kinnunen sanoo.