Jäätteenmäki: Veronkierron sallivien jäsenmaiden EU-rahoitus on katkaistava

Europarlamentaarikon mukaan konkreettiset toimet ovat jääneet vähäisiksi
Euroopan unioni

EU:n tulee nyt viimein puuttua myös useissa jäsenmaissa rehottaviin veroparatiisi- ja veronkierto-ongelmaan, Euroopan parlamentin keskustalainen jäsen Anneli Jäätteenmäki vaatii tuoreessa blogissaan.

Jäätteenmäki toimii parhaillaan ryhmänsä neuvottelijana komission ehdollisuusesityksen käsittelyssä Euroopan parlamentissa.

– Komissio on esittänyt, että EU-rahoitus voitaisiin katkaista tulevaisuudessa jäsenmailta, jotka eivät täytä toiminnassaan oikeusvaltioperiaatteen kriteereitä. Komission esityksen taustalla on huoli etenkin Unkarin ja Puolan heikenneestä oikeusvaltiokehityksestä, Jäätteenmäki kertoo.

– Oikeusvaltioperiaatteeseen on perinteisesti mielletty muun muassa lainmukaisuus, avoin lainsäädäntöprosessi, demokraattisuus, yhdenmukaisuus, itsenäiset tuomioistuimet, ja valtaoikeuksien erottaminen.

Jäätteenmäen mukaan on valitettavaa, että vaikka veroparatiisien toimintaan puuttumisesta on puhuttu EU:ssa jo pitkään, ovat konkreettiset toimet olleet vähäisiä.

– Veroparatiisien salliminen ja epäoikeudenmukaisten verosopimusten solmiminen eivät kuulu eurooppalaiseen yhteistyöhön. Veronkierron aiheuttamat verotulojen menetykset ovat mittaluokaltaan valtavia.

– Verokikkailu häiritsee sisämarkkinoita ja asettaa erityisesti pk-yritykset huonompaan asemaan ja heikentää niiden kilpailukykyä. Rahkeet monimutkaisiin verojärjestelyihin ja sopimuksiin löytyvät vain isoimmilta yrityksiltä, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Linkki  Jäätteenmäen blogiin.