Keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttila: Puolueen suurin ongelma on omien poliittisten tavoitteiden näkymättömyys

Keskusta

Keskustan entinen pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila pitää keskustan suurimpana ongelmana poliittisten tavoitteiden näkymättömyyttä.

– Hallitustyöskentely ei saa sulkea keskustan julkista ”puhevaltaa”! Hallitusyhteistyössä puolueiden keskinäinen luottamus syntyy tekojen kautta – ei julkisuuden julistusten kautta, Anttila toteaa mielipidekirjoituksessaan Suomenmaassa.

Anttila arvostelee keskustan viime vaalikauden toimintaa pääministeri- ja valtionhoitajapuolueena. Hänen mukaansa puolueen menestyksestä ei tuolloin kannettu huolta.

– Soten kaatuminen, pienituloisten toimeentulon leikkaukset, keskittämispolitiikka ml. aluesairaaloiden alasajo, taksiuudistus KELA-taksit mukaan lukien yhdessä vahvan poliittisen kokemuksen hylkäämisen kanssa olivat rökäletappion suurimmat syyt, Anttila listaa.

Hän arvostelee myös tapaa, jolla keskusta päätti lähteä hallitukseen.

– Nämä ratkaisut – ensin kokoomuksen kanssa oikeistolaista politiikkaa, sitten vihervasemmiston kanssa hallitukseen – olivat niin suuria poliittisia käänteitä, etteivät ihmiset pysyneet perässä.

Äänestäjien saaminen takaisin katsomosta vaatii Anttilan mukaan puolueelta rehellisyyttä ja tehtyjen virheiden tunnustamista.

– Se vaatii ennen muuta keskustan omien poliittisten tavoitteiden vahvaa kirkastamista. Se vaatii keskustan puheenjohtajalta kokoaikaista korvakuulolla oloa järjestöväen keskellä.

Anttilan mukaan keskustalaisten pitäisi toimia arvojensa mukaan.

– Keskustan sisälläkin kaipaan ”kuppikuntien” sijaan suurempaa keskinäistä toinen toistemme kunnioittamista ja arvostamista. Tätä arvojemme mukaista käytöstä vaaditaan meiltä jokaiselta juuri nyt.

Kommentit (8)

 • Lukija4

  Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on valittava jatkokaudelle jämerän aatteellisena ja oikeudenmukaisena sekä kielitaitoisena ja kansaivälisenä osaajana.
  Puolueen kokonaisuuden kannalta valinta on paras mahdollinen, koska hän on päättänyt mahdollisen puheenjohtajuuden jatkuessa keskittyä kiertämään paljon maakunnissa ennen kuntavaaleja. Antaen näin omalla näkyvyydellään myös näkyvyyttä paikallisille vaaliorganisaatioiden toiminnoille.
  Luonnollisesti puheenjohtaja on paljon myös hallituspuolueiden välisissä neuvotteluissa ja muissa tärkeissä tehtävissä.
  Hallituksessa keskustalla on erittäin kokeneet ja hyvät ministerit, kokemusta lisää vielä elokuun alusta mukaan tullut Annika Saarikko. Puolueen puheenjohtaja ja ministeriryhmä, siinä on sellainen ”nyrkki” keskustalla – että tulosta tulee.

  • Lukija17

   Jämerä? Aattelinen? Olihan tuo satiiria? Olihan?

   • Lukija4

    Ei lisättävää edelliseen kommenttiin – en ”nyhtämällä” kommentistani” parempaa saa – etenen aina perustelujen kautta mielipiteeseeni.

 • Lukija9

  Jo otsikossa Anttila julkitoi kaiken oleellisen puolueen tilan sisäänpäin lämpiävyydesta. Turha tiloannetta on selitellä.

 • Lukija21

  Atte Jääskeläinen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajaksi. Näillä tempuilla kannatus nousee varmasti.

  • Lukija17

   !!! Naulan kantaan !!! Taas Kepu paljasti karvansa.

 • Lukija9

  Mitä te nalkutatte ja sahaatte omaa oksaanne koko ajan? Hyvä, että virkaan valitaan pätevin ja osaavin henkilö oli hänen puoluetaustansa mikä tahansa, kunhan ei ole mamuvihaaja.

 • Lukija5

  Sentään joku vakavastiotettava keskustalainen uskaltautuu sanomaan asiat niinkuin ne ovat olleet. Toiminta viime hallituskaudella oli todenperäisesti sutta ja sekundaa. Sitä ei muuta paljon mainostettu 140000 työpaikkaa, jotka pääosin syntyivät tilastonikkaroinnin ja maailmalla vallinneen noususuhdanteen seurauksena. Jotain myönteistä kehitystä toki tapahtui.

  Mahtaako nyt olla yhtään parempaa tulossa. Vuoden istuneen puheenjohtajan innokas haastaminen viittaa hajalla olevaan jäsenistöön. Ne, jotka tappiopolitiikkaa ovat olleet ajamassa, ovat edelleen remmissä. Tuskimpa heiltä mitään uutta voidaan odottaa. Puheenjohtaja, oli kuka tahansa, ei kykene merkittävästi vanhaa linjaa rukkaamaan. Sehän on olut näkyvissä tähänkin saakka. Keskusta ei ole kyennyt luomaan omintakeista linjaa. Se on sananlainen vanha puolue kuin kilpailijansakin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen