Puhdasta ja kohtuuhintaista vettä nyt ja tulevaisuudessa
Vesi on kaiken elämän perusta. Suomi on harvoja maita, joissa ulkomaisille vieraille tarjotaan nimenomaan hanavettä. Puhdas vesi on perustarve, jonka tärkeys on helppo unohtaa silloin kun asiat ovat hyvin.
Meillä vesihuolto toimii hyvin, mutta hyvää kannattaa vaalia. Käynnistin tammikuussa kansallisen vesihuoltouudistuksen valmistelun. Sen tavoite on turvata puhdas hanavesi jatkossakin.
Osana uudistusta käydään myös huolellisesti läpi tarve valvoa tai rajoittaa vesihuollon yksityistämistä. Emme halua vesihuollosta uutta Carunaa. Kansainväliset esimerkit vesihuollon myynnistä ovat varoittavia.
Vesihuollon järjestäminen on luonnollinen monopoli, sillä putkia ei kaiveta kaksia rinnakkain. Siksi sen järjestäminen on pidettävä tiiviisti julkisen vallan käsissä.
Vesihuollon enemmistöomistajuuden on säilyttävä kaikissa tapauksissa alueen ja asukkaiden käsissä. Kuntapäättäjät ovat tässä paljon vartijoina.
Myös pohjaveden päätymisestä ulkomaiseen omistukseen on kannettu julkisessa keskustelussa huolta. Nykyinen lainsäädäntömme turvaa onneksi veden säilymisen kansallisomaisuutena.
Pohjavettä ei Suomessa omista kukaan ja sen hyödyntämistä säädellään tarkoin. Paikallinen talousveden tarve menee aina edelle, kun veden riittävyyttä eri käyttötarpeisiin arvioidaan.
Pienimuotoisella yksityisellä omistuksella on kuitenkin myös tärkeä rooli vesihuollon järjestämisessä. Suomessa on nimittäin yli 700 asiakkaiden omistamaa vesiosuuskuntaa, jotka järjestävät vedenjakelun erityisesti maaseudulla.
Vesihuoltouudistuksen yhtä tavoitteena on tukea erilaisten, niin pienten kuin suurtenkin vesihuoltolaitosten kykyä suoriutua tehtävistään.
Yleisesti vesihuoltomme toimi vielä hyvin, mutta riskejä voi tulla poikkeustilanteissa. Kun vaikkapa myrsky, tulva tai kuivuus iskee, voi tulla pitkiä katkoksia ja veden laatuongelmia tai jätevettä voi päätyä ympäristöön.
Varautuminen muuttuviin oloihin on tarpeen. Vedenjakelun häiriöitä on nähty eri puolilla Suomea. Jäteveden ja puhtaan veden sekoittumisesta johtunut Nokian vesikriisi on painunut suomalaisten mieliin.
Viime kesänä Uuraisilla ulostebakteerit saastuttivat talousvettä. Syksyllä Petäjävedellä jouduttiin vedensäästötalkoisiin alhaisen pohjaveden tason vuoksi.
Kytevä huolenaihe on myös putkistomme kasvava korjausvelka. Maan alla on 12 000 kilometriä huonokuntoisia vesijohtoja ja viemäriputkea.
Putkia on korjattava, ja tämä saattaa näkyä myös veden hinnassa. Turvallinen vesi on niin tärkeä asia, että näitä investointeja ei voi jättää tekemättä.
Vesimaksuista ei kuitenkaan saa muodostua piiloveroa, vaan ne on todella käytettävä toimivan vedenjakelun ylläpitoon. Lain mukaan maksujen on oltava kohtuulliset ja tasapuoliset.
Vesihuollosta vastaavana ministerinä haluan osaltani huolehtia, että puhdas ja kaiken perustana oleva kohtuuhintainen hanavesi on meille suomalaisille ylpeyden aihe jatkossakin.