Vielä jäi uudistettavaa
Suomessa on tehty vuosien ajan määrätietoisesti toimia, jotka ovat vähentäneet tupakointia ja ehkäisseet sen aloittamista.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tupakointi aiheuttaa kuitenkin edelleen yhteiskunnalle noin 1,3 miljardin kustannukset. Tupakoinnin vähentäminen ja tupakkatuotteista irti pääseminen on siten myös talouden näkökulmasta järkevää.
Tupakkalain tavoitteena on lopettaa ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käyttö.
Lopettaminen tukee kansanterveydellisiä tavoitteita ja vähentää tupakkatuotteisiin liittyviä sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä keuhkosairauksia.
Eduskunnassa hyväksyttiin hiljattain tupakkalain muutos, joka ohjaa kehitystä oikeaan suuntaan mutta ei niin paljon, että sitä olisi voinut kannattaa.
Olipa siellä muun muassa nuuskapussien makuihin liittyvää säädöstä, jolle ei löydy minkäänlaisia terveyspoliittisia perusteluja.
Keskustan vaihtoehdossa oli esityksiä, joilla olisi voitu suojella paremmin nuoria tupakoinnin aloittamiselta, vähentää tupakkatuotteiden käyttöä ja parantaa kansanterveyttä pitkällä aikavälillä.
Ensinnäkin meidän mielestämme nikotiinipitoisuuden laskeminen pohjoismaiselle tasolle 12 milligrammaan grammaa kohden olisi ollut yksinkertainen ja tehokas keino vähentää erityisesti nuorten ja uusien tupakkatuotteiden käyttäjien riippuvuusriskiä.
Toiseksi olisimme kieltäneet kaikki maut savuttomissa nikotiinituotteissa. Tupakkatuotteiden maut houkuttelevat erityisesti nuoria kokeilemaan tupakkatuotteita ja jatkamaan niiden käyttöä.
Hallituksen esittämä laaja lailla sallittava savuttomien nikotiinituotteiden makuvalikoima ei ole terveyspoliittisesti perusteltavissa. Sen sijaan sillä saattoi olla jotain vaikutusta, että Suomen ainoa tupakkatuotteiden tai vastikkeiden tehdas sijaitsee RKP:n vahvalla kannatusalueella Pietarsaaressa.
Kolmanneksi olisimme olleet valmiita nostamaan tupakkatuotteiden myynnin, hallussapidon ja maahantuonnin ikärajan useiden terveysasiantuntijoiden suositusten mukaisesti 20 vuoteen. Saatavuuden rajoittaminen on todettu tehokkaaksi tavaksi ehkäistä aloittamista.
Tällä kertaa tupakkalain uudistus tehtiin elinkeinoelämää eikä terveysasiantuntijoita kuunnellen.
Vaikka hallitus ei sisällyttänyt keskustan esityksiä hyväksyttyyn lakiin, kirjattiin ne ilahduttavasti seurantavaatimuksiin.
Työmaata riittää meillä vielä tavoitteeseen Savuton Suomi 2030.