Alasajo on pysäytettävä
Pääministerin väite, ettei Suomessa ole sote-kriisiä ja että oppositio maalailee kauhukuvia, eroaa paljon niistä viesteistä, joita saan tavatessani ihmisiä turuilla ja toreilla.
Kertomukset ovat kyyneleiden karvastamia arjen kokemuksia, miten vaikeaa on päästä hoitoon tai läheisen hoitolaitokseen, ja tilannetta voi hyvinkin kuvata sotekriisiksi.
Olen pohtinut tuota pääministerin väitettä, koska arvelen sen olevan vilpittömässä uskossa sanottua. Ilmiselvä julkisen sektorin sote-kriisi ja sosiaali- ja terveyspalvelujen alasajo eivät näytä koskettavan kokoomuksen kannattajia. Heillä on mahdollisuus hankkia yksityisiä terveysvakuutuksia ja käyttää yksityisten terveysjättien tarjoamia palveluita.
Perussuomalaiset ovat jo itsekin tuoneet vaalipiireistään viestiä, mitä syitä kannatusromahduksen takana on. Äärioikeistolaisen talouspolitiikan maksumiehiksi ovat joutuneet tavalliset ihmiset, joiden lähipalveluita ja maakunnassa olevia pieniä sairaaloita luvattiin puolustaa viime eduskuntavaalien alla.
Pohjois-Pohjanmaalla koettiin suuri pettymys joulun alla, kun alueen perussuomalaiset kansanedustajat epäonnistuivat edunvalvonnassa. Helsingissä ei nähty toimia eikä kuultu ainoatakaan Raahen tai Oulaskankaan yöpäivystyksiä puoltavaa puhetta. Aluevaltuustossa sen sijaan pestiin käsiä ja syytettiin pakkoraossa olevia aluepäättäjiä.
Sote-sektorin alasajo pitää pysäyttää, sen osoittaa kansan vaaleissa ilmaisema tahtotila.
Politiikan asiantuntijat ovat arvelleet, että niin ikään perussuomalaisten ylimielisyys viestinnässä koitui heidän kohtalokseen. Valtiovarainministerin iloinen saksien heiluttelu ei saanut selvästikään vastakaikua kansalta. Sosiaaliturvaleikkaukset kohdistuvat samoihin haavoittuviin ihmisryhmiin, joissa on myös perussuomalaisia aiemmin äänestäneitä lapsiperheitä ja heikossa työllisyystilanteessa olevia. Talouden tasapainottamistoimenpiteet olisivat siedettävämpiä kestää, jos ne tehtäisiin pahoitellen eikä ilakoiden.
Oppositiopuolueiden selkeä vaalivoitto antaa pontta vaatimuksille kohdella hyvinvointialueita ja niiden palveluita tarvitsevia ihmisiä kunnioittavammin. Sote-sektorin alasajo pitää pysäyttää, sen osoittaa kansan vaaleissa ilmaisema tahtotila.
Nyt halutaan inhimillisempää, tavallisia ihmisiä ja hyvinvointivaltion perusrakenteita suojelevaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.