Tuli myös ruokavaalit!
Suomalainen ruoantuotanto on saanut ajoittain kylmää kyytiä eduskuntavaalien alla käydyssä ilmastokeskustelussa.
Jäävuoren huippuna SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väläytti kotimaista naudanlihaa ja maitoa verolle.
Keskustalainen tietämys ja tuntemus aiheesta onkin ollut tervetulleempaa kuin koskaan.
Vaikka Rinne on sittemmin pyörtänyt veropuheensa, oli veto lähtöjään vastuuton, sillä se heikentää suomalaisten luottamusta kotimaiseen ruokaan.
Epäluottamukseen ei ole syytä. Suomalainen ruoka niittää kansainvälisissä vertailuissa eettisen ja luotettavan mainetta – ansaitusti.
Tästä saatiin viimeisin todiste viikko sitten, kun suomalainen maatalous rankattiin top viiden kärkeen ruoan kansainvälisessä kestävyysselvityksessä.
Maito- ja naudanlihasektorin jatkuvuus ei ole pois ilmastonmuutoksen vastaiselta työltä. Päinvastoin: Suomessa nurmeen perustuva nautojen ruokinta takaa hiilen sitoutumisen.
Hyvinvoiva maatalous on parhaimmillaan ilmastotaistelun eturintamassa. Mitä suuremmat sadot, sitä tehokkaampaa hiilensidontaa.
Toivoisi todella kaikkien suomalaisten puolueiden puolustavan ilmastokeskustelussa suomalaisen tuottajan etua, sillä syömämme ruoka tuotetaan joka tapauksessa jossain.
Alan työpaikkojen kurittamisen sijaan meidän tulisi olla ylpeitä kotimaisesta ruokasektorista sekä edistää turvallisten elintarvikkeidemme vientimahdollisuuksia, ei kampittaa niitä.
Eduskuntavaaleissa ratkaistaan pitkälti myös Suomen EU-politiikan linja. Tätä valtaa ei sovi vähätellä, sillä syksyllä EU-pöydissä on pelissä muun muassa maataloustukien jatkuvuus.