Eurooppa kompuroi vailla johtajuutta
Euroopan johtava talousmahti ja suurin kansakunta koki kummia viime keskiviikkona, kun maan hallitus yllättäin kaatui näennäisesti pieneen budjettikysymykseen.
Liittokansleri Olaf Scholzin johtama sosiaalidemokraattien, vihreiden ja liberaalidemokraattien hallitus ei kyennyt sopimaan miljardin euron, maan talouden mittakaavassa melko olemattoman budjettiaukon tilkitsemisestä. Nyt Saksaa odottaa todennäköisesti uudet vaalit ja Eurooppa panikoi oman johtajuutensa ja vakautensa puutteessa.
Liittokansleri Scholz johtaa nyt vähemmistöhallitusta erotettuaan liberaalidemokraattisen valtiovarainministerinsä, minkä myötä liberaalit siirtyivät oppositioon.
Paineessa demarijohtaja aikaisti lain vaatimaa luottamusäänestystä vielä tämän vuoden puolelle. Jos ja kun Scholzin hallitus häviää äänestyksen, johtaa se uusiin vaaleihin.
Hallituskriisiin johtaneen talouskiistan taustalla on pidempi tarina. Kolmen puolueen hallitus muodostui ajatukselle, että koronaelvytyspaketin varojen turvin hallitus voisi toimia melko avokätisesti. Sosiaalidemokraatit saisivat panostaa sosiaalietuuksiin, liberaalit keventää yritysverotusta ja vihreät toteuttaa ilmastoprojekteja.
Tänä vuonna Saksan perustuslakituomioistuin päätti, että koronan hätärahoituspaketteja ei saa käyttää muihin tarkoituksiin, mikä johti monen miljardin euron aukkoon Saksan budjetissa. Scholz olisi halunnut venyttää enimmäisvelan rajaa Ukrainan tuen hyväksi, mutta valtionvarainministeri ei siihen suostunut ja saikin lähtöpassit.
Saksan sisäinen haurastuminen heikentää koko EU:ta.
Saksan johtajuusongelma tulee erityisen huonoon aikaan. Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump on väläytellyt uusia tullimaksuja, jotka uhkaisivat Saksan ja koko Euroopan taloutta.
Ennenaikaisissa vaaleissa myös Saksan valta vaihtunee, sillä Scholzin sosiaalidemokraatit on ollut koko kauden laskusuunnassa kun kristillisdemokraatit ja äärioikeistolainen AfD ovat vahvistaneet kannatustaan.
Saksan sisäinen haurastuminen heikentää koko EU:ta. EU:n komissio on vaihtumassa ja myös Ranskan hallinto on heikko presidentti Emmanuel Macronin vaalitappion vuoksi.
Koko läntinen demokraattinen maailma hakee nyt suuntaansa samalla kun trumpismi, äärioikeistolaisuus, heikko talouskasvu ja Ukrainan tuen horjuminen rapauttavat arvoyhteisömme perustuksia.