Elsi Katainen:

EU tarvitsee arktisen herätyksen

Blogi

Joe Bidenin voitto Yhdysvaltojen presidenttikisassa on otettu Euroopassa helpottuneena vastaan.

Donald Trumpin valtakautta leimannut arvaamattomuus ja kansainvälisten sopimusten halveksunta on tulossa tiensä päähän.

Maailman suurimman talouden ruoriin on nousemassa mies, joka uskoo diplomatian ja kansainvälisen yhteistyön voimaan. 

Bidenin lupaus tuoda Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimuksen piiriin kertoo uudesta mahdollisuudesta keskustella arktisesta ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta.

Arktinen alue lämpenee ilmastonmuutoksen myötä ainakin kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma. Trumpin kaudella Suomella oli Arktisessa neuvostossa rinnallaan hankala kumppani, joka viis veisasi ilmastokysymyksestä.   

Vallan vaihtuminen Yhdysvalloissa tarjoaa EU:lle otollisen tilaisuuden terävöittää ja uudistaa unionin arktista politiikkaa, joka on ollut viime aikoina horroksessa.

Kiina ja Venäjä ovat alueella aktiivisia sulavan Koillisväylän ja sen tuomien taloudellisten mahdollisuuksien perässä.

EU:n ja etenkin sen pohjoisimpien alueiden rooli koko arktisen alueen vakauden ja kestävän kehityksen edistämisessä on keskeinen, eikä vähiten pohjoisen ympäristön kustannuksella uhattujen luonnonvarojen takia.

Jäätiköitä sulattava musta hiili on ongelma, jonka ratkaisemisen pitäisi olla unionin Vihreän kehityksen -ohjelman ytimessä.

Uudesta komissiosta on kuultu varsin vähän pohjoisten alueiden merkityksestä, vaikka ilmastonmuutos on komission toimikauden ylivoimainen kärkiteema. 

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on julistanut hallintonsa ensimmäiseksi geopoliittiseksi komissioksi. EU onkin tehostanut rooliaan ja kumppanuuksiaan niin Afrikan kuin Aasian suuntaan ja ollut aktiivinen maailmanlaajuisen metsäkadon torjunnassa.

Nyt katse on suunnattava pohjoiseen. 

EU tarvitsee kokonaisvaltaisen arktisen strategian ja riittävät resurssit sen toteuttamiseen. Tähän tarjoutuu tilaisuus, kun ensi vuonna komissiossa valmistellaan ja julkaistaan EU:n arktista ulottuvuutta määrittelevä tiedonanto.

Suomen on jatkettava aktiivista vaikuttamistyötä, jotta arktisen alueen turvallisuus ja taloudellinen vakaus, kestävä kehitys sekä paikallisten yhteisöjen tarpeet tulevat EU-linjauksissa huomioiduksi.

Bidenin valinta muokkaa maailman geopoliittista pakkaa, ja nyt jos koskaan EU tarvitsee arktisen herätyksen.  

Elsi Katainen Elsi Katainen on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Pielavedeltä. Vuosina 2007-2018 hän toimi kansanedustajana.