Azerbaidzhan julisti Vuoristo-Karabahiin tulitauon

Taistelut rintamalinjalla jatkuivat edelleen
Vuoristo-Karabah

Azerbaidzhan julisti sunnuntaina yksipuolisen tulitauon Vuoristo-Karabahiin, missä kiivaat taistelut Armenian joukkojen kanssa olivat viikonloppuna vaatineet osapuolien mukaan 30 sotilaan ja kahden siviilin hengen.

–  Azerbaidzhan on, osoituksena hyvästä tahdosta, päättänyt yksipuolisesti lopettaa vihollisuudet, sanottiin puolustusministeriön lausunnossa.

Azerbaidzhan varoitti kuitenkin vastaavansa kaikkiin vihollisuuksiin välittömästi.

Vuoristo-Karabahin separatistien, joita Armenia tukee, puolustusministeriö ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan tulitauosta, mutta vasta sen jälkeen, jos se näkee Azerbaidzhanin julistuksen toimivan käytännössä.

Separatistien mukaan pitkin rintamalinjaa käytiin edelleen sunnuntaina taisteluja. Armenian puolustusministeriön mukaan Azerbaidzhanin tarjous on pelkkä ansa, johon ei voi luottaa.

Myös paikan päällä olevat toimittajat kertoivat kuulleensa tulitusta rintamalta.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoi STT:lle sunnuntaina tilanteen muuttuneen kielteiseen suuntaan.

Kanerva ja Etyjin Etelä-Kaukasian erityisedustaja, Bulgarian ulkoministeri Kristian Vigenin antoivat Vuoristo-Karabahin tilanteesta kannanoton, jossa he antoivat täyden tukensa Etyjin Minsk-ryhmälle. Se toimii konfliktissa sovittelijana.

Kaikkia Minsk-ryhmä ei kuitenkaan miellyttänyt: Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Minsk-ryhmä on heikko ja aliarvioinut tilanteen vakavuuden.

Erdoganin mukaan Turkki tukee Azerbaidzhania konfliktissa ”loppuun asti”.

Azerbaidzhan ja Armenia ovat kamppailleet Vuoristo-Karabahista jo kauan.

Alue on ollut armenialaisten separatistien hallinnassa 1990-luvun alusta.

Vuoristo-Karabah on julistautunut itsenäiseksi, mutta kansainvälisesti sitä pidetään osana Azerbaidzhania.