Kuluttaja-asiamies: Korkokatto laajennettava kaikkiin kuluttajaluottoihin

Kuluttajaluotot

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentusen mukaan korkokatto on laajennettava kiireellisesti kaikkiin kuluttajaluottoihin.

Hänen selvityksensä perusteella pikaluottomarkkinoiden ongelmat eivät korjaannu ilman lainsäädäntömuutoksia. Kuluttaja-asiamies onkin tehnyt oikeusministeriölle aloitteen korkokattosääntelyn laajentamisesta kaikkiin kuluttajaluottoihin.

– Ainoa riittävän tehokas ratkaisu kohtuuttomiin luottokustannuksiin on kattava korkokattosääntely. Ilman lainsäädännön muutosta pikaluottoyhtiöt voivat edelleen tehdä voittoa haavoittuvien kuluttajaryhmien kustannuksella ja yhä useampi joutuu maksuvaikeuksiin, Hentunen sanoo.

Kesäkuusta 2013 lähtien alle 2 000 euron suuruisia rahaluottoja on koskenut korkokatto, jonka mukaan todellinen vuosikorko on saanut olla enintään 50 prosenttia lisättynä kulloinkin voimassa olevalla viitekorolla.

Muutoksen tavoitteena oli vähentää pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia. Hentunen kuitenkin sanoo, että kolmen vuoden aikana tehdyt havainnot vahvistavat, että tavoitteet eivät ole toteutuneet.

Hentunen kertoo tiedotteessa, että pikaluottoyhtiöt ovat pääosin siirtyneet myöntämään korkokaton ulkopuolelle jääviä 2 000 euron tai sitä suurempia luottoja, joissa korot ovat yleisesti yli 100 prosenttia tai jopa huomattavasti korkeammat.

Juttua täydennetty klo 16.45.