"Euroopan sairas mies tarvitsee elintaparemontin"

Talous

Nordea ennustaa Suomen yltävän lähivuosina vain kituliaaseen kasvuun. Suomen talous on taapertanut jo vuosia, ja Nordea ennustaa sen supistuvan tänä vuonna 0,2 prosenttia.

Ensi vuonna on Nordean mukaan vihdoin pieni mahdollisuus parempaan, jos yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ei johda lakkosumaan, joka pilaa orastavan nousun.

Nordea ennustaa Suomen yltävän ensi vuonna kituliaaseen 0,5 prosentin kasvuun. Vuodelle 2017 Nordean ennustaa 0,7 prosentin kasvua. Syksyn aiempaan ennusteeseensa verrattuna Nordea paransi hienoisesti kasvuarviotaan tämän vuoden ja vuoden 2017 osalta.

Nordean mukaan sisäinen devalvoituminen on alkanut Suomessa. Suomen kustannustaso, esimerkiksi kuluttaja- ja tuottajahinnat, laskevat jo hieman suhteessa euroalueeseen.

Talouskehityksen ero Suomen ja muun läntisen maailman välillä on hätkähdyttävä, ja Nordean mukaan se näyttää vain kasvavan.

Nordean ekonomistien mielestä Suomella on rakenneongelma, sillä muussa tapauksessa Suomikin etenisi maailmantalouden imussa.

– Perinteinen menoelvytys ei nyt toimi. Se pitäisi yllä kustannusten nousua ja pysäyttäisi käynnistyneen sisäisen devalvaation. Ratkaisua pitää etsiä rakenteiden uudistamisesta ja kustannustason painamisesta suhteessa euroalueeseen. Euroopan sairas mies tarvitsee elintaparemontin, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi.