Danske Bank pitää kasvuennusteen 2,8 prosentissa – ostovoima ei nouse

Suhdannekatsaus

Danske Bank säilyttää Suomen talouskasvuennusteensa 2,8 prosentissa. Pankin mukaan kasvua vauhdittavat lisääntyneet investoinnit ja vienti.

Ennusteessa lähdetään oletuksesta, että tiukan väännön jälkeen päädytään sopimuskorotusten osalta maltillisiin kompromisseihin, jotka eivät vaaranna kilpailukykyä. – Käytännössä siis ennustamme, että valtaosalla palkansaajista ei ostovoima nouse ensi vuonna lainkaan, vaan jäädään hädin tuskin inflaation tasolle. Varmaa ei ole, että tähän suostutaan, vaan riitaisampikin lakkosyksy on täysin mahdollinen, sanoo ekonomisti Jukka Appelqvist.

– Työmarkkinaneuvotteluissa joudutaan tasapainoilemaan hankalien valintojen edessä. Työntekijäjärjestöjen jäsenistössä elää epäilemättä toiveita ostovoimaa parantavista korotuksista, mutta neuvottelupöydissä pelätään aiheellisesti talouden orastavan nousun rapauttamista.

– Hieman kärjistäen vastakkain ovat nykyiset palkansaajat ja työllisiksi haluavat, arvioi Appelqvist.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että kansainvälisesti talouskasvu jatkuu edelleen vankkana vuonna 2018, mutta lisäkiihdytystä tuskin on luvassa.

– Yhdysvalloissa kasvu on kestänyt jo yli seitsemän vuotta. Presidentti Donald Trump ei kuitenkaan toimillaan ole onnistunut lisäämään luottamusta kykyynsä toteuttaa rakentavaa politiikkaa, Kuoppamäki sanoo.