Aluepolitiikassa pitää tarttua joka ideaan

Apollon Tietäjät

”Ei oo aluepolitiikkakaan kuin ennen” kirjoittavat Kääriäinen ja kumpp. Kanava-lehdessä.

Tietäjä on vähän samaa mieltä ja muistelee vaikkapa vanhaa tapausta Pohjois-Pohjanmaan piiristä.

Samuli Pohjamo oli piirin puheenjohtaja ja Eero Oinas-Panuma toiminnanjohtaja. Miehet tapasivat junassa Helsingin-matkalta palatessaan Haapaveden silloisen kunnanjohtajan Pentti Silvolan.

Silvola kertoi innostuneesti Ruotsin-matkansa kokemuksista, esimerkiksi siitä, kuinka naapurin autoteollisuus laajentaa voimakkaasti.

Terveiset tulivat kuin taivaan lahjana. Piirin vuosikokous oli juuri edessä. Se pidettäisiin Raahessa, eikä alueellisen julkilausuman aihetta vielä ollut keksitty.

Mutta nyt se oli! Saabin autotehdas myös Raaheen! Raaka-ainettakin saadaan samasta kaupungista, Rautaruukilta.

Vähän piti kuitenkin juonia ensin. Päätettiin, että kun piirikokous oli lauantaina, paljastetaan idea piiritoimikunnalle vasta perjantai-iltana:

”Muuten ne kaikki rupee vaatimaan sitä omaan kuntaansa.”

Hyvin meni, ainakin aluksi. Liitto ja Raahen Seutu kirjoittivat isosti, Kaleva vähän pienemmästi. Maakuntaa repivältä autotehtaan sijoituskiistaltakin vältyttiin.

Maakuntaliiton lähetystö kävi hallituksensa varapuheenjohtajan Heikki Seppälän (sd.) johdolla oikein neuvottelemassa Uudessakaupungissa uuden tehtaan perustamisesta, kun olivat jotenkin saaneet vihiä, että siellä oltaisiin kiinnostuneita…

Lähetystö palautettiin kylläkin maan pinnalle melko kovakouraisesti. Ei tule autotehdasta Raaheen, maakuntaliiton edustajille ilmoitettiin tylysti.

Mutta olipahan yritetty.

Aluepolitiikan nimissä.

Apollon tietäjät Apollon tietäjät havainnoivat maailmaa pilke silmäkulmassa.