Anu Vehviläinen:

Työ jatkuu, nyt tilaa muille

Blogi

Keskusta on ollut laajennettu perheeni koko aikuisikäni. Sitä, mitä olen tänään, ei olisi ilman keskustaa, varsinkaan ilman nuorkeskustaa.

Minussa näkyy keskustan kädenjälki: tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden tavoittelu, oma-aloitteellisuuden ja tekemisen kunnioitus, halu sivistyä ja kehittää itseäni. Ilman keskustaa olisin ihmisenä ehkä mustavalkoisempi, kovempi ja ymmärtäisin vähemmän maailmanmenoa.

Olen saanut keskustaliikkeeltä paljon.

Olen ollut etuoikeutettu saadessani toimia Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtajana, Nuoren Keskustan Liiton puheenjohtajana, keskustan kansanedustajana ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana, puolueen työvaliokunnan, puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsenenä, kolmessa hallituksessa keskustaministerinä ja kaksivuotiskauden keskustan varapuheenjohtajana.

Olen kiitollinen siitä luottamuksesta, mitä keskustaväki  on minulle vuosien aikana osoittanut. Tiedostan hyvin, että kaikissa luottamustoimissa valta on lainassa valitsijoilta vain määräajan. Tämä tekee nöyräksi, olipa kyse mistä tehtävästä tahansa.

Kukaan ei tule valituksi politiikan avaintehtäviin vahingossa. Pääsy kärkipaikoille vaatii ihmiseltä pyrkyä, sitkoa ja nostetta.

Itse koen, että olen monessa taitekohdassa ollut laiskahko pyrkimään kohti valta-asemia. Lähipiiri ja minuun luottavat ovat joutuneet potkiskelemaan minua eteenpäin tavoittelemaan uusia tehtäviä.

Jos ei ole helppo päättää pyrkimisestä, ei ole helppo päättää luopumisestakaan.

Nyt kuitenkin päätös on tehty: en tavoittele keskustan varapuheenjohtajuutta Seinäjoen puoluekokouksessa.

Haluan omalta osaltani tehdä tilaa puoluejohtoon. Ajattelen, että Keskusta tarvitsee uusia sitoutuneita ihmisiä vastuupaikoille.

Pyrkiessäni Turun puoluekokouksessa varapuheenjohtajaksi, tärkein motiivini oli tehdä työtä sen eteen, että Keskusta menestyisi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Yhdessä muun puoluejohdon, järjestöväen ja upeiden ehdokkaiden kanssa siinä onnistuimme. Keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi ja Suomen pääministerinä on nyt puheenjohtaja Juha Sipilä.

En ole häipymässä keskustassa minnekään takavasemmalle. Eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen luottamuksella toimin Sipilän hallituksessa kunta- ja uudistusministerinä. Vaikka tehtävä on vaativa, kuten ministerit työt tuppaavat olemaan, koen ministerin tehtävässä olevani ”elementissäni”.

Olen henkiseltä maisemaltani enemmän uudistaja kuin säilyttäjä.

Hallituksen työnjaossa minulla on vetovastuulla neljä julkisen sektorin toimintaa uudistavaa reformia. Niistä tänä keväänä työllistää eniten itsehallintoalueiden perustaminen eli maakuntauudistus.

Kuntien, maakuntien ja valtion hallinnon uudistustyön lisäksi salkkuuni kuuluu toimintatapojen uudistamiseen liittyviä merkittäviä hankkeita. Näistä tärkein on digitalisaation arkipäiväistäminen kansalaisten elämän ja yritysten toiminnan helpottamiseksi.

Lähivuosina autan ja tuen Keskustaa parhaiten tekemällä ministerin työni hyvin.

Kirjoittaja on keskustan varapuheenjohtaja

Anu Vehviläinen Anu Vehviläinen on eduskunnan puhemies. Hän on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja Joensuusta sekä moninkertainen ministeri.