Tästä aluevaaleissa on kyse
Maakuntavaaleihin on aikaa alle neljä kuukautta.
Vaaleissa on kyse kaikille kansalaisille tärkeistä sosiaali- ja terveydenhuollon asioista. Ihmiset voivat äänestää ja antaa luottamuksen oman maakuntansa ihmisille ja puolueille, joiden uskovat parhaiten hoitavan alueensa terveys- ja vanhustenpalvelut sekä pelastustoimen.
Eduskuntavaaleissa hyvinvointipalvelut ovat lähes poikkeuksetta olleet kansalaisten mielestä tärkein asia. Nyt maakuntavaaleissa on ainutlaatuinen mahdollisuus keskustella ja vaikuttaa oman lähialueen palveluihin.
Luulisi, että ilma on sakeana erilaisia ehdotuksia. Mutta hiljaista on. Vaalit ovat uudet, joten puolueilla ja medialla riittää tekemistä.
Onneksi korona on väistymässä, joten perinteinen jalkautuminen on mahdollista. Nettilähetykset eivät riitä.
Keskustankin hyviä Facebook- ja muita virtuaalitilaisuuksia seuraa vain pieni aktiivien joukko. Ihmiset haluavat tavata kasvokkain.
Nyt on koko puolueen terävän kärjen jalkauduttava ihmisten pariin. Tai sanoisin mieluummin, että puoluejohdolla on vihdoin mahdollisuus tavata kansalaisia silmästä silmään.
Keskustalaiset ovat tottuneet näkemään johtohenkilönsä omissa maakunnissaan.
Puheenjohtajiston kiertäminen osoittaa, että keskusta on koko Suomen asialla ja haluaa kuulla kansalaisia. Tavattavissa oleva puheenjohtaja vahvistaa kannatusta.
Syytös piilopuoluetuesta on vakava.
Kun keskusta on julkistanut oman aluevaaliohjelmansa, on piirien ja alueiden vuoro tarkentaa oman maakuntansa sanomaa. Kysymys ei ole enää hallinnosta.
Vaaleissa on kysymys siitä, miten ja mistä saan terveyspalvelut.
Pitääkö hoitoa tarvitsevan tyytyä jonottamaan päivä- tai viikkokausia lääkärille pääsyä? Miten hoitojonot puretaan? Miten pelastuspalvelu järjestetään, että apu saapuu perille kohtuullisessa ajassa? Kysymys on kansalaisten tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ehti avaamaan vaalikampanjan Etelä-Pohjanmaalla. Lehtitietojen mukaan Purra innosti omiaan kertomalla, että ”keskustan valta ja suosio valtakunnan tasolla on hiipumassa mutta nyt aluehallinnon myötä tarjolla on hillotolppia ja piilopuoluetukea.”
En tiedä, mitä Purra tarkoittaa hillotolpilla tai piilopuoluetuella aluevaalien yhteydessä.
Häneltä on syytä vaatia selkokieltä. Syytös piilopuoluetuesta on vakava.
Jos Purra tarkoitti tarjolla olevilla hillotolpilla aluevaalien valittuja, niin perussuomalaisilla itsellään on tavoitteena asettaa 1800 ”hillotolpalle pyrkivää”.
Miten suuren puolueen ja vielä suuremmaksi puolueeksi pyrkivän puolueen puheenjohtaja voi kaivaa maata demokratian alta tuollaisilla puheilla?
Varsinkin kun hän samassa haastattelussa kantaa huolta äänestysaktiivisuudesta ja demokratian tilasta. Kuka viitsii rientää äänestyskoppiin valitsemaan ihmisiä hillotolpille?
Suomalainen demokratia kaipaa puolustajia ja tekijöitä ei halveksuntaa.