Miten itse kalastettu kala säilyy eri olosuhteissa? – Katso vinkit
Suomessa kotimaisesta villikalasta jopa 70 prosenttia on vapaa-ajankalastajien pyytämää.
– Itse pyydetty kala on arvokas saalis – sen säilyvyyteen ja laatuun kannattaa panostaa. Laadukkaan ja hyvin säilyvän kalan perusresepti on monille tuttu: Tainnuta, verestä, perkaa ja jäähdytä. Jokainen työvaihe vaikuttaa kalan säilyvyyteen ja laatuun, joten niistä ei kannata tinkiä. Näistä jäähdyttäminen vaatii hieman etukäteisvalmisteluita, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoo tiedotteessa.
Järjestö neuvoo tiedotteessa eri keinoja kalan säilyttämiseen. Oleellista on kalan pitäminen jäähdytettynä.
– Sähkötoimiset kylmälaukut ovat yksi vaihtoehto kalasaaliin jäähdyttämiseen, siellä missä soveliasta virtaa on saatavilla. Markkinoiden valikoima on laaja ja laitteissa on hintalapun lisäksi todella suuria eroja niin toimintatekniikoissa kuin kylmennystehoissakin, joten vertailujen lukeminen ennen ostoa kannattaa, järjestö neuvoo.
– Perinteinen eristävä kylmälaukku puolestaan palvelee kaikkialla, kunhan jostain saadaan riittävästi kylmää mukaan ennen kalaan lähtöä. Tähän löytyy erilaisia vaihtoehtoja.
Jäämurska on Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan melko optimaalinen keino kalan jäähdyttämiseen, mutta se on käytännössä kertakäyttöistä, eikä sitä saa joka paikasta. Ostomahdollisuuksia voi halutessaan kysyä esimerkiksi ruokakauppojen kalatiskeiltä.
Kaupasta saatavat erilaiset ”kylmäkallet” ovat kenties helpoin tapa varata kylmää kalareissulle.
– Ne ovat usein tarpeen myös halvimpien ja heikkotehoisten sähkökylmälaukkujen kanssa.
Kotitekoiset kylmäpullot ovat mahdollisia myös.
– Tee se itse -kylmäkallet syntyvät helposti pakastamalla vettä esimerkiksi tyhjiin maitotölkkeihin tai muovipulloihin. Vesi laajenee jäätyessään, joten jätä astiaan neljännes tyhjää.
Vakuumipussikylmäkallekin on toimiva vaihtoehto.
– Näppärä omatekoinen kylmäkalle syntyy vettä vakuumipussiin sulkemalla (huom! älä käytä vakuumikoneen imua pussin sulkemisen yhteydessä). Tässäkin on pussiin syytä jättää laajenemisvaraa eli tyhjää. Pusseja on eri kokoisia ja niitä voi saumata mielensä mukaan, joten voit tehdä juuri haluamasi kokoisia. Pakastusasennolla voit vaikuttaa, että tuleeko jäästä tasainen lättänä vai pulleampi möykky, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kirjoittaa.
Kylmälaukun ja ämpärin yhdistelmä toimii myös.
– Näppärä viritelmä on laittaa kylmälaukkuun ämpäri kaloille ja laittaa kylmäkallet ämpärin ympärille. Mikään ei estä laittamasta kylmäkallea tai kahta myös ämpärin sisään, jos haluaa vielä tehostaa kalojen nopeaa jäähtymistä kuumissa kesäoloissa, järjestö neuvoo.
– Lämmin kesätuulahdus hönkää lämpöä kylmälaukun uumeniin joka kerta kun kannen avaa. Varsinkin onkiessa tai silakkaa litkatessa, kun kalaa tulee vähän väliä, on eduksi, jos kalan saa kylmään avaamatta kantta. Tällaiseen tarpeeseen voi kehitellä haluamansa pienen luukun kylmälaukun kanteen. Siitä saa kalat heitettyä helposti sisään päästämättä kylmää juurikaan ulos.
Märkä kangas on kalajärjestön mukaan vanha klassikkokikka, kun mitään kunnon viilennystä ei ole saatavilla.
– Kastele pyyhe tai muu kangas ja kääri kala siihen. Märästä kankaasta haihtuu kosteutta ja haihtuminen imee lämpöä, viilentäen kalaa. Kovin merkittävää säilyvyysetua tällä niksillä ei saa, mutta sitä voi käyttää ensiapuna rantaan saakka.